Πτώση στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία αδιάλειπτης ανόδου αναμένεται να καταγραφεί φέτος, την ώρα που οι περικοπές επιδοτήσεων στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας περιορίζουν τη ζήτηση παγκοσμίως.
Όπως αναφέρεται σε έρευνα τουBloomberg New Energy Finance η νέα εγκατεστημένη ισχύς αναμένεται να μειωθεί κατά 10% το 2012 σε σύγκριση με το 2011 διαμορφούμενη στα 24,8 γιγαβάτ.
Η μείωση της ζήτησης αποδίδεται στην περικοπή των επιδοτήσεων σε χώρες όπως η Γερμανία, τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια χώρα φωτοβολταϊκού εξοπλισμού παγκοσμίως, ενώ πτώση των πωλήσεων αναμένεται και στην Ιταλία.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ισχυρές πιέσεις δέχονται κορυφαίοι παίκτες του κλάδου, όπως η αμερικανική First Solar, η οποία αναθεωρεί τους στόχους της προς τα κάτω και σχεδιάζει μείωση της παραγωγής. Από την άλλη πλευρά, κορυφαίες κινεζικές εταιρείες όπως η Trina Solar και η Yingliπροβλέπουν αυξημένες πωλήσεις προσβλέποντας σε ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.
Την ίδια στιγμή η παραγωγική δυνατότητα των εργοστασίων παραγωγής εξοπλισμού φωτοβολταϊκών παγκοσμίως αναμένεται να φτάσει στο πρωτοφανές επίπεδο των 38 γιγαβάτ, 53% περισσότερο από την εκτίμηση για νέες εγκαταστάσεις 24,8 γιγαβάτ.
Η υπερπροσφορά καταπόντισε τα περιθώρια κέρδους της τάξης του 30% που απολάμβαναν πριν δύο χρόνια οι μεγάλοι κατασκευαστές.
Δίχως κρατικές ενισχύσεις, ακόμα και οι πολύ χαμηλές τιμές στα πάνελ μπορεί να μην είναι αρκετά φθηνές για να ενθαρρύνουν εγκαταστάτες και ιδιοκτήτες σπιτιών (για φ/β σε στέγες) να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά ώστε να αναζωπυρωθεί η ζήτηση.