Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ,ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 2ο


Δραστική μείωση των δήμων και των περιφερειών προϋποθέτει ο Καποδίστριας 2. Πολλές είναι οι ερωτήσεις από τους αυτοδιοικητικούς .

Ο τελικός αριθμών των δήμων, μετά από αυτήν την μεταρρύθμιση , προβλέπεται να είναι κατά πάσα πιθανότητα περί τους 350 , ενώ ο αριθμός των περιφερειών δεν έχει καθοριστεί ακόμα από το επιτελείο του Υπουργείου Εσωτερικών ,της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ .

Η θεσμοθέτηση του αιρετού περιφερειάρχη, οι αναδιαρθρώσεις και συνενώσεις των δήμων και οι εσωτερικές αλλαγές στις δομές τους, τα κριτήρια χάραξης των νέων δήμων και πιθανώς το σημαντικότερο η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ δημάρχου, νομάρχη και περιφερειάρχη, ο οποίος από τα επόμενα χρόνια θα έχει μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα βάση εκλογικής νομιμοποίησης, θα είναι από τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τις συσκέψεις και τις διαβουλεύσεις .

Τι θα γίνει όμως με την εκλογή των αντιπροσώπων μας στην βουλή;
Λέγεται ότι στα όρια ενός δήμου θα μπορούν κάλλιστα να υπάρχουν περισσότερες μονοεδρικές περιφέρειες για την εκλογή βουλευτών .

Η ενίσχυση του περιφερειάρχη είναι δεδομένη, αφού οι αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν προς στην περιφέρεια θα είναι πάρα πολλές. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, από εκλογικής απόψεως, ο περιφερειάρχης να πολύ ισχυρότερος από τους βουλευτές, και αυτό γιατί με τον νέο εκλογικό νόμο δεν θα είναι βουλευτές νομών, αλλά στην καλύτερη περίπτωση περιφερειών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χωροταξική πολιτική δεν πρόκειται να εκχωρηθεί στις περιφέρειες.

"lamogiopress"