Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΓΑ


Αλλαγές στον τομέα της ασφάλισης και της αποζημίωσης της γεωργικής παραγωγής εξήγγειλε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού και ισοσκέλισης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, όπως ανέφερε.

Σύμφωνα με την υπουργό, στις γενικές αρχές του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται ο διαχωρισμός του ΕΛΓΑ από το σύστημα ΠΣΕΑ που αφορά κρατικές αποζημιώσεις. Επιπλέον, ιδρύεται Ταμείο Αλληλοβοήθειας για την κτηνοτροφική παραγωγή που μπορεί να
επεκταθεί και στη γεωργική παραγωγή.

Ακόμη, καθιερώνεται η υποχρεωτική ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής σε ποσοστό 4% της αξίας των προϊόντων που αποτελούν και την ασφαλιζόμενη αξία. Θα υπάρχει επιπλέον μια εισφορά από 2%-5% η οποία θα υπολογίζεται στο εισόδημα που δηλώνει στην εφορία ο αγρότης για το τμήμα του ποσού πάνω από το αφορολόγητο εισόδημα. Καθιερώνεται ακόμη η πρόσθετη ασφάλιση, ώστε ο δικαιούχος αγρότης να εισπράττει μεγαλύτερη αποζημίωση, όπως επίσης και η προαιρετική ασφάλιση.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και διάταξη ότι στην καταβολή αποζημιώσεων θα υπάρχει απαλλαγή 20% από τη ζημιωθείσα παραγωγή, ενώ για τα ΠΣΕΑ η απαλλαγή θα είναι 30%. Το ανώτατο ύψος της αποζημίωσης ορίζεται σε 70.000 ευρώ.