Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Σχέδιο τουρκικής απόβασης σε ελληνικά νησιά


Με βασικό στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, το σχέδιο "Βαριοπούλα" που είχε καταστρώσει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό περιελάμβανε και επιχείρηση απόβασης σε ελληνικά νησιά.

Βάσει δημοσιεύματος τουρκικής εφημερίδας "Γιενί Σαφάκ", σε έγγραφα που βρέθηκαν στο επιτελείο του Στόλου στο Γκιόλτζουκ υπήρχε αναφορά για τουρκική απόβαση στις Οινούσες, τους Φούρνους και τη Λέρο.

Η διαταγή για πρόκληση κρίσης γύρω από τις βραχονησίδες στο Αιγαίο, είχε δοθεί από τον τότε διοικητή του τουρκικού στόλου, το ναύαρχο Οζντέν Ορνέκ.

Να σημειωθεί ότι στα έγγραφα επισημαίνεται πως πρόκειται για "νησιά, νησίδες, βραχονησίδες η κυριότητα των οποίων δεν έχει μεταβιβαστεί με συμφωνίες στην Ελλάδα".

Σε συνεδρίαση που διεξήχθη το Δεκέμβριο του 2002 σχετικά με το σχέδιο "Suga", το ναυτικό τμήμα της "Βαριοπούλας", οι "προτάθηκε να αξιοποιηθούν οι προστριβές που προκύπτουν ορισμένες φορές μεταξύ τουρκικών και ελληνικών αλιευτικών, γύρω από το νησί Ζουράφα".

Επισημαίνεται επίσης ότι "σκοπός ήταν η πραγματοποίηση εκτεταμένης επιχείρησης με στόχο τη Λέρο, με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Έτσι, θα διασφαλιζόταν η αντίδραση της Ελλάδας και το ξέσπασμα της κρίσης".

Μία εκτεταμένη επιχείρηση εναντίον της Λέρου, όπως επισημαίνεται σε έκθεση του 2002 με την υπογραφή του αρχιπλοιάρχου Ντενίζ Τζόρα, θα προκαλούσε αλλαγή στην κατάσταση επιφυλακής της Ελλάδας.

Η επίθεση με στόχο τις Οινούσες αποφασίστηκε με το σκεπτικό ότι ελέγχουν από το βορρά το δίαυλο του Τσεσμέ και από ανατολικά τη Χίο και ως εκ τούτου θα προσέφεραν σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στην Ελλάδα.

Σε άλλο σημείωμα που φέρει την υπογραφή του αντιπλοίαρχου Ερντίν Ινάλ και συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2003 αναφέρεται ότι στη μονάδα που θα δημιουργηθεί για την επιχείρηση στα νησιά θα πάρει μέρος και μία ομάδα αμφίβιων καταδρομών.

Στην έκθεση, τέλος, για τη σχετική με το σχέδιο "Suga" συνεδρίαση που έγινε τον Ιανουάριο του 2003, αναφέρεται ότι οι εξελίξεις σχετικά με την κρίση, όμοια με αυτής στα Ίμια, που θα ξεσπάσει, θα διοχετευτούν στα ΜΜΕ.

Πηγή: cosmos.gr