Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Αυξάνονται οι εισφορές των ασφαλισμένων ΟΑΕΕ και ΟΓΑ


Aυξάνονται οι εισφορές των ασφαλισμένων προς τους κλάδους υγείας των ταμείων, χωρίς ταυτόχρονα οποιαδήποτε αλλαγή στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Αν και σχεδιάζεται η μεταρρύθμιση στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας, με την κυβέρνηση να θεωρεί τη δημιουργία ενιαίου φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας για όλους τους ασφαλισμένους ως ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για το 2011, η αύξηση των εισφορών έρχεται για μια ακόμη φορά νωρίτερα από τη βελτίωση των παροχών.

Με απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης από τις 6 Δεκεμβρίου του 2010, η οποία όμως αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις 20 Ιανουαρίου, τροποποιείται ο κανονισμός του κλάδου υγείας του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και αυξάνεται η μηνιαία ατομική εισφορά των λεγόμενων παλαιών ασφαλισμένων, που εντάχθηκαν στην ασφάλιση πριν από το 1993. Βάσει της απόφασης, η μηνιαία ατομική εισφορά του Κλάδου Υγείας για όσους έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1992, ορίζεται σε ποσοστό 7,65% επί της 4ης ασφαλιστικής κατηγορίας όπως ισχύει κάθε φορά. Να σημειωθεί ότι, για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους, από το 2009, η εισφορά είχε οριστεί στα 90 ευρώ το μήνα και βάσει της νέας απόφασης, η εισφορά ανεβαίνει στα 92,80 ευρώ το μήνα.

Αυξημένες εισφορές για υγεία, πληρώνουν από τις αρχές του νέου έτους και οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Αναλυτικά, από 1/1/2011 οι εισφορές καθορίζονται σε 2,5% από 1,5% επί των ασφαλιστικών κατηγοριών που ανήκουν.

Μάλιστα, στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, προβλέπεται ότι από 1 Ιανουαρίου του 2012, η εισφορά θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ώστε να φθάσει για όλους τους ασφαλισμένους στο 4%.