Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ρυθμίζονται τα χρέη των ΟΤΑ


Ρύθμιση για τις οφειλές των δήμων και των περιφερειών φέρνει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία γενικών διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών σε κάθε υπουργείο, ενώ παρατείνονται οι συμβάσεις για τη μεταφορά μαθητών με λεωφορεία.

Αρμόδιο για τη ρύθμιση οφειλών είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ στην ίδια διαδικασία μπορούν να ενταχθούν Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ., των ΟΤΑ και των Περιφερειών, οι Σύνδεσμοι ΟΤΑ, οι Δημοτικές εν γένει Επιχειρήσεων, με οικονομική αδυναμία ομαλής εξυπηρέτησης των οφειλών τους, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. Κοινωφελούς χαρακτήρα, Δημόσιοι Οργανισμοί, Δημόσιες Επιχειρήσεων, Φιλανθρωπικών και άλλων Κοινωφελών Ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα, ρυθμίζεται το σύνολο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις, δηλαδή κεφάλαιο, τόκοι, τόκοι υπερημερίας, και λοιπές επιβαρύνσεις, ενώ δίνεται ταυτόχρονα η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών αυτών με συνομολόγηση νέου δανείου για το σκοπό αυτό.

Η διάρκεια αποπληρωμής των οφειλών τους μπορεί να παρατείνεται μέχρι τα 25 έτη από την ημερομηνία της παρούσας ρύθμισης, ενώ οι όροι και το επιτόκιο θα ρυθμίζεται από το Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Επίσης, οι οφειλές μπορούν να εξοφληθούν και με συνομολόγηση νέου δανείου από το Τ.Π.Δ. με διάρκεια μέχρι τα 25 έτη από την συνομολόγηση.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη και για τη μεταφορά μαθητών από τον τόπο διαμονής τους στο σχολείο φοίτησης. Συγκεκριμένα, παρατείνεται η ισχύουσα μεταβατική ρύθμιση μέχρι το τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα μεταφοράς. Το σύστημα μεταφοράς των μαθητών ήταν μέχρι σήμερα ευθύνη των νομαρχιών, ενώ δεκάδες προβλήματα είχαν παρατηρηθεί στις συμβάσεις με αποτέλεσμα να διακόπτεται κατά καιρούς η μεταφορά των μαθητών. Με το νέο σύστημα ευθύνη για τη μεταφορά μαθητών θα περάσει στους δήμους.