Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ανεβάζουν από την Παρασκευή τα επιτόκια οι τράπεζες


Μαζικό χαρακτήρα λαμβάνει από αύριο η άνοδος των επιτοκίων σε δάνεια και καταθέσεις, με ωφελημένους τους καταθέτες και ζημιωμένους τους δανειολήπτες. Μετά το «πράσινο» φως ανόδου του κόστους χρήματος που έδωσε η ΕΚΤ στις 7 Απριλίου, ανεβάζοντας το επιτόκιο του ευρώ στο 1,25%, δανειολήπτες και καταθέτες μπαίνουν ουσιαστικά από αύριο στη «ζώνη» των ακριβότερων επιτοκίων.

Για τους καταθέτες, που ούτως ή άλλως έχουν μάθει να ζουν με υψηλές αποδόσεις, η αύξηση αυτή είναι ευπρόσδεκτη, τη στιγμή μάλιστα που δεδομένα θα έχει και διάρκεια. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα επιτόκια των καταθέσεων θα επηρεαστούν ανοδικά τους επόμενους μήνες από τα επιτόκια της αγοράς χρήματος και το βασικό επιτόκιο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προβλέπουν ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί στο 1,75% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον, για τις ελληνικές τράπεζες, η άνοδος των επιτοκίων καταθέσεων θα είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ύφεσης, η οποία «ροκανίζει» τις αποταμιεύσεις, καθιστώντας πολύτιμη και άρα ακριβοπληρωμένη τη ρευστότητα από καταθέσεις.