Πέμπτη 26 Μαΐου 2011
''Οχι'' από Βρυξέλλες για επιστροφή στη δραχμή
Το ελληνικό χρέος μπορεί να επιμηκυνθεί σε εθελοντική βάση, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ σε ομιλία του στο Βερολίνο, δήλωσε ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία χρειάζονται μία "δραστική αλλαγή" στην οικονομική πολιτική. Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας "δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι λύση", είπε ο κ. Σταρκ, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει να "σκεφθούν τις συνέπειες" μίας αναδιάρθρωσης του χρέους. Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι η ανησυχία για την κρίση χρέους της Ελλάδας οδήγησε στην υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ στο επίπεδο του 1,2287 έναντι του ελβετικού φράγκου.
Εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου να βρεθεί η Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ κρούει με δήλωσή της η Επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, από τις Βρυξέλλες.
«Η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, το ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι σε κίνδυνο. Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευσή του. Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοικτά. Έχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες».
Στο Συμβούλιο των υπουργών της ζώνης του ευρώ, όπου συζητούνται όλα τα θέματα που άπτονται του ενιαίου νομίσματος, κανένα κράτος μέλος δεν έχει θέσει ως σήμερα θέμα εξόδου της Ελλάδας, η οποιασδήποτε άλλης χώρας, από την ευρωζώνη, απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα οικονομικά ζητήματα Αμαντέου Αλταφάζ.