Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Άκαρπη συνάντηση


Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών με τον γ.γ. του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Στέφανο Κομνηνό, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία, η οποία γνωστοποίησε επίσης ότι η Ένωση Βενζινοπωλών Σαντορίνης αποφάσισε κλείσιμο των πρατηρίων.

Στη συνάντηση, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών ζήτησε την άρση του πλαφόν, και σε περίπτωση επιβολής του στο μέλλον να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει επιβολή ανωτάτων τιμών σε όλα τα στάδια, από το διυλιστήριο μέχρι τη κατανάλωση. Επίσης, ζήτησε "να μην τίθενται αυθαίρετες τιμές στη χονδρική και τη λιανική, αλλά να λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές συνθήκες κάθε περιοχής και εντός κάθε περιοχής, καθώς και το διαφορικό κόστος ώστε να εφαρμόζεται ομαλά το πλαφόν από το σύνολο των πρατηρίων".

''Δεν σημειώθηκε η παρενέργεια που εμμέσως αναφέρει στην εισήγησή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σχετικά με την επιβολή ανωτάτων τιμών πώλησης υγρών καυσίμων σε συγκεκριμένους νομούς της χώρας. Ότι, δηλαδή, η επιβολή πλαφόν θα οδηγήσει όλα τα πρατήρια στις περιοχές που επιβλήθηκε πλαφόν να αυξήσουν τις τιμές τους και να πωλούν με την ανώτατη τιμή ακόμη και αν έχουν τη δυνατότητα να πωλούν φθηνότερα''.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προκειμένου να διερευνήσει την κατάσταση της αγοράς.

Από την επιβολή του πλαφόν το υπουργείο εκτιμά ότι έχει προκύψει όφελος για τον τελικό καταναλωτή, καθώς οι μέσες τιμές έχουν μειωθεί από 1 έως 6 λεπτά, όπως σημειώθηκε από το γενικό γραμματέα Εμπορίου, Στ. Κομνηνό, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών.