Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Έρευνες για πετρέλαιο


Το 2012 θα γίνουν οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση περιοχών στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, προκειμένου να διενεργηθούν ερευνητικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο.

Aφού προηγηθεί η διαδικασία των σεισμικών ερευνών στις περιοχές αυτές με τη μέθοδο των μη αποκλειστικών δεδομένων, ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σήμερα στο Μεσογειακό συνέδριο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ. Μανιάτης άφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργειών μεταξύ των αγωγών φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας και TAP (Τουρκία-Ελλάδα-Αλβανία-Ιταλία), ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο της Ρωσίας για διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ, ιδιαίτερα μετά την κρίση στις αραβικές χώρες της Β. Αφρικής.

Ειδικότερα για το ζήτημα των ερευνών πετρελαίου, ο κ. Μανιάτης επανέλαβε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ίδρυσης του δημόσιου φορέα, που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες, που γίνεται με βάση το αντίστοιχο νορβηγικό θεσμικό πλαίσιο.

Το επόμενο βήμα θα είναι η πρόσκληση διεθνών εταιρειών.