Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Πότε η έγκυος κινδυνεύει να μείνει παχύσαρκη μετά τη γέννα


Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι λογικό, η μέλλουσα μαμά, να καταναλώνει περισσότερες θερμίδες για να θρέψει το μωρό της. Όμως σύμφωνα με αμερικάνικη έρευνα, υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή η γυναίκα να μείνει παχύσαρκη για όλη της τη ζωή και να παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα ευρήματα της μελέτης του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, ενισχύουν την πεποίθηση πως οι έγκυες γυναίκες, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τη διατροφή τους. Αν και η αύξηση του σωματικού βάρους κατά την εγκυμοσύνη είναι απολύτως φυσιολογική, η αύξηση λίπους όμως, θέτει σε κίνδυνο τη μητέρα, αλλά και το μωρό.

Η έρευνα δε μένει μόνο εκεί, αλλά συμβουλεύει τις γυναίκες πώς να αποφύγουν τυχόν παχυσαρκία και προβλήματα υγείας. Κατά τους έξι πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, η κατανάλωση 1.940 θερμίδων είναι αρκετή και οποιαδήποτε παραπάνω τροφή είναι περιττή. Στους τελευταίους τρεις μήνες, η μελλοντική μητέρα, χρειάζεται επιπλέον, μόνο 200 θερμίδες, οι οποίες ισοδυναμούν με μια φρουτοσαλάτα ή γιαούρτι.

Τα στατιστικά στοιχεία, μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι, μιας και το ποσοστό των γυναικών, που άρχισαν και παρέμειναν μετά την εγκυμοσύνη παχύσαρκες, έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία είκοσι χρόνια. Σύμφωνα με το Ηνωμένο Βασίλειο τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα, περίπου το 15% των μητέρων είναι παχύσαρκες. Το μήνυμα της έρευνας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι οι μέλλουσες μαμάδες, πρέπει να ξεκινήσουν και να τελειώσουν την εγκυμοσύνη, με φυσιολογικό βάρος, δίχως υπερβολές.