Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Το Μεσοπρόθεσμο όρος για την 5η δόση


Συνεδριάζει σήμερα το Ecofin με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου.

Χθες, συνεδρίασε το Eurogroup επίσης με τη συμμετοχή του έλληνα υπουργού. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τέλος των συνεδριάσεων, αναφέρεται ότι η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την ελληνική Βουλή θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων στις αρχές Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να καθορίσουν στις αρχές Ιουλίου τις βασικές παραμέτρους “μιας νέας και σαφούς στρατηγικής χρηματοδότησης”.

Εξάλλου, για πρώτη φορά σε ανακοινωθέν του, το Eurogroup αναφέρεται και στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του.

Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το εύρος και τη φύση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η εθνική ενότητα είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία, καταλήγει το ανακοινωθέν των χωρών μελών της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της ευρωζώνης επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να συναινέσουν τα δύο μεγάλα κόμματα στην εφαρμογή του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Ο κ. Βενιζέλος, προσερχόμενος, χθες, στη συνεδρίαση του Eurogroup, εξέφρασε την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. “Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους χάρη στις προσπάθειες του λαού και χάρη στη συνεργασία και τη στήριξη των εταίρων μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών.