Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες της κυβέρνησης με την τρόικα μετά το «όχι» της ελληνικής πλευράς στο αίτημα για νέα μέτρα προκειμένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις στον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το κύριο σημείο διαφωνίας εντοπίστηκε στον τρόπο κάλυψης της δημοσιονομικής απόκλισης κάτω από το 1% του ΑΕΠ, με την τρόικα να ζητεί νέα μέτρα, εισπρακτικού χαρακτήρα, κάτι που απέρριψε η κυβέρνηση. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για τις απαιτήσεις της τρόικας και τελικά αποφασίστηκε να δοθεί αρνητική απάντηση στο αίτημα για νέα μέτρα.
Για το θέμα του ελλείμματος, η τρόικα αποδέχθηκε μεν την αναθεώρηση του αρχικού στόχου για έλλειμμα φέτος στο 7,6% του ΑΕΠ, λόγω της βαθύτερης ύφεσης της οικονομίας, διαφώνησε ωστόσο στη μέτρηση. Ενώ δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών κάνει νέα εκτίμηση για έλλειμμα στο 8,1%-8,2% του ΑΕΠ, η τρόικα υπολογίζει το έλλειμμα του τρέχοντος έτους στο 8,6%-8,7% του ΑΕΠ, περιλαμβάνοντας στην πρόβλεψή του και τη «μαύρη τρύπα», ύψους 1,7 δισ. ευρώ, που αναμένεται μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Πληροφορίες επίσης, που επιβεβαιώνονται και από δηλώσεις μέλους της τρόικας στο Reuters, θέλουν ως δεύτερο πόλο σημαντικής ανησυχίας των ελεγκτών την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Συγκεκριμένα, μέλη της τριμερούς επιτροπής, σχολιάζοντας τη βεβαιότητα του υπουργείου Οικονομικών για είσπραξη εσόδων ύψους 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου, εξέφραζαν έντονη αμφιβολία. Η αμφιβολία, όπως εκφράστηκε στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αφορά τόσο στο ρεαλιστικό των προσδοκιών σχετικά με τα αναμενόμενα έσοδα από την πώληση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων και δικαιωμάτων, όσο και στην ταχύτητα με την οποία μπορούν να κινηθούν οι διαδικασίες για κάτι τέτοιο.