Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Την Κυριακή οι αποφάσεις για την εργασιακή εφεδρεία


Σε νέα συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή το απόγευμα, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας.
Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί και προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, σύμφωνα με τη σχετική συνταγματική πρόνοια.
Το θέμα συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό, χωρίς να ληφθούν αποφάσεις.
Στην εισήγησή του ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε πως «οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, αυτές και μόνο αυτές, καθορίζουν το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε», και «σε αυτό πλαίσιο πρέπει να είμαστε συνεπείς».
Για μία ακόμη φορά τόνισε πόσο ζωτική είναι η συμφωνία για τη χώρα, καθώς όπως είπε, οι αποφάσεις αυτές, όταν εφαρμοστούν, «θα αλλάξουν δεδομένα, θα διασφαλίσουν χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους για τα επόμενα χρόνια και θα μειώσουν το βάρος του χρέους», δίνοντας ανάσα στη χώρα.
Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε πως ο δρόμος για την ολοκλήρωση της εφαρμογής της συμφωνίας είναι μακρύς και με πολλούς εξωγενείς παράγοντες, όμως όπως σημείωσε, ήδη οι αλλαγές που αφορούν στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου μηχανισμού στήριξης (EFSF) έχουν επικυρωθεί από αρκετά κοινοβούλια [Βλέπε άρθρο] .
Από τη δική μας πλευρά, διεμήνυσε, αυτό σημαίνει να είμαστε απόλυτα συνεπείς και υποστήριξε ότι το γεγονός και μόνο ότι προχωρούν με θετικές αποφάσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, στα κοινοβούλια των χωρών, «οφείλεται στις δικές μας αποφάσεις και αποφασιστικότητα».
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, η αναμόρφωση της Ελλάδας δεν πρόκειται να έρθει απ’ έξω, αλλά από εμάς τους ιδίους, «από την κυβέρνηση και από το λαό, μέσα από μια πλατειά - έστω και σιωπηλή - πλειοψηφία, από μια συμμαχία, που απαιτεί ακριβώς αυτές τις μεγάλες αλλαγές», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Στο σημείο αυτό χαρακτήρισε άλλοθι για αδράνεια -ή ακόμα και αντίσταση στις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα- τη «σεναριολογία» και την προσμονή κάποιων διεθνών ή ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Η συζήτηση περί ανάπτυξης είναι έωλη εάν δεν δούμε τα εμπόδια που υπάρχουν για ανάπτυξη στη χώρα μας, τα οποία αφορούν στη θεσμική λειτουργία του κράτους, στις πρακτικές και τις αντιλήψεις. Αυτά δεν κοστίζουν, όμως σίγουρα εμποδίζουν, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.
Εξάλλου, χαιρέτισε τη γενναία, όπως την χαρακτήρισε, στάση των βουλευτών τουΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή για τη ρύθμιση του τέλους στα ακίνητα και ευχήθηκε κι άλλες πολιτικές δυνάμεις να έδειχναν την ίδια υπευθυνότητα.
«Μακάρι και άλλες πολιτικές δυνάμεις να είχαν αυτό το θάρρος, να είχαν την ίδια υπευθυνότητα απέναντι στις ιστορικές προκλήσεις, αντί να κρύβονται πίσω από τη δική μας στάση ευθύνης... Η δική μας στάση ευθύνης, η δική μας αρραγής ενότητα, η δική μας ισχυρή ψήφος, τους επιτρέπει –δυστυχώς κατά μίαν έννοια- να θεωρούν ότι μπορούν ανενόχλητα να λαϊκίζουν, να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να ακολουθούν συμπεριφορές καιροσκοπικές», παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου σημειώνοντας πως όλοι κρίνονται από την Ιστορία και το λαό.
Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι ανέξοδες κουβέντες και μαγικές λύσεις δεν θα πάνε τη χώρα μπροστά, ανέφερε ο Πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στους υπουργούς του συμπλήρωσε: «Εμείς προχωρούμε το ταχύτερο δυνατόν για να κλείσουμε τις εκκρεμότητες. Και εσείς, δεν πρέπει να αφήσετε τις εκκρεμότητες που έχετε να χρονίζουν. Ο καθένας έχει τις δεσμεύσεις του».
Κλείνοντας, και αφού σημείωσε ότι ουδείς μπορεί να καπηλεύεται τον πόνο του ελληνικού λαού και να αναμοχλεύει τα πάθη, απηύθυνε έκκληση προς όλους να συμβάλλουν στην ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή. Αυτό, τόνισε, πρέπει να κάνουμε ως καθήκον όλοι, και κυβέρνηση, και κόμματα, και κοινωνικοί εταίροι, και Δικαιοσύνη, και πολίτες.
Ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την εισήγησή του με ένα σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: Η επίκληση της βίας ή της ανομίας, παρατήρησε, υπονομεύει τα βασικά δικαιώματα του πολίτη και την προοπτική του, γι αυτό, «όλοι μας πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στην κοινωνία, φτιάχνοντας μια Πολιτεία δικαιοσύνης και ευνομίας».