Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Δωρεάν Οδοντιατρικός έλεγχος στα παιδιά


Πρόγραμμα Στοματικής Αγωγής στα περιφερειακά δημοτικά σχολεία της χώρας, προωθεί το Υπουργείο Υγείας, με στόχο την ενημέρωση των μαθητών για τη σημασία της στοματικής υγιεινής.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αγωγής στοματικής υγείας σε μαθητές Β’ τάξης 800 ολοήμερων δημοτικών σχολείων και 150 σχολείων απομακρυσμένων περιοχών, σε ένα σύνολο περίπου 30.000 μαθητών και μαθητριών.

Η υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων εντός του σχολικού χώρου, με τη συνεργασία εκπαιδευτικών, οδοντιάτρων των τοπικών Κέντρων Υγείας, προληπτικών ιατρείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και κατά τόπους οδοντιατρικών συλλόγων.

Το Πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΕΣΠΑ, με δικαιούχο την Οδοντιατρική Ομοσπονδία και υλοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν, ενημερωτικές ημερίδες ανά περιφέρεια αλλά και πρόγραμμα αγωγής στοματικής υγείας στην τάξη με εκπαιδευτικό υλικό, φύλλα εργασίας, παιχνίδια, οπτικοακουστικό υλικό και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ώστε με στόχο οι μικροί μαθητές να υιοθετήσουν θετική στάση και συμπεριφορά για την πρόληψη και την προαγωγή της στοματικής τους υγείας.

Επίσης, θα πραγματοποιείται επίσκεψη του οδοντιάτρου από το τοπικό Κέντρο Υγείας ή το προληπτικό ιατρείο ή τον τοπικό Οδοντιατρικό Σύλλογο στο σχολείο όπου ο οδοντίατρος θα λύσει απορίες και τους βοηθήσει να εξοικειωθούν με την προληπτική οδοντιατρική φροντίδα, ενώ θα καταγράψουν τη στοματική τους υγεία και φθορίωση και θα ενημερώνονται οι γονείς.

Το πρόγραμμα αλλά και τα αποτελέσματα του θα αξιολογηθούν ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της στοματικής υγείας του μαθητικού πληθυσμού.