Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Σπρέι Ινσουλίνης καταπολεμά το Αλτσχάιμερ


Ένα νέο φάρμακο σε μορφή ρινικού σπρέι καταπολεμά τη νόσο Alzheimer.

Η ινσουλίνη σε μορφή σπρέι ενισχύει τη μνήμη των ασθενών της νόσου του Αλτσχάιμερ όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές. Η καθημερινή χρήση ρινικού σπρέι ινσουλίνης συμβάλλει στη βελτίωση των δεξιοτήτων της μνήμης των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ - η οποία νόσος είναι άμεσα συνδεδεμένη με σοβαρότατα προβλήματα μνήμης.

Η μελέτη έγινε από το Πανεπιστήμιο του Seattle σε συνεργασία με τη δρ. Suzanne Craft επικεφαλής του VAPSHCS (Veterans Affairs Puget Sound Health Care System) και συμμετείχαν 104 ασθενείς οι οποίοι έπασχαν από ήπια έως μέτρια μορφή της νόσου, καθώς και ασθενών σε προ-Αλτσχάιμερ κατάσταση (γνωστή ως αμνησία ή ήπια γνωστική εξασθένηση).

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι από τους ασθενείς έλαβαν χαμηλότερη ρινική δόση ινσουλίνης σημείωσαν βελτίωση στην αναπαραγωγή μιας ιστορίας ανακαλώντας ακόμη και λεπτομέρειες, με μικρή μόλις καθυστέρηση.

‘Τα αποτελέσματά μας, υποδεικνύουν ότι η ρινική χρήση ινσουλίνης μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες σε όσους ενήλικες πάσχουν από ήπια γνωστική εξασθένηση ή από τη νόσο Αλτσχάιμερ’, δήλωσαν οι ερευνητές στην εφημερίδα Archives of Neurology. Εξειδικευμένοι ιατροί της νόσου Alzheimer υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν και σε μεγαλύτερη κλίμακα προσθέτοντας παράλληλα ότι κάθε νέα ανακάλυψη για τη θεραπεία της νόσου είναι ευπρόσδεκτη εκ των προτέρων σε μια χρονική στιγμή όπου λίγες θεραπείες έχουν δείξει κάποιο σημάδι βελτίωσης όσον αφορά στην καλυτέρευση της μνήμης των πασχόντων.

«Στο σύνολό τους, αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν μια ώθηση για τις μελλοντικές κλινικές δοκιμές," τόνισαν οι ερευνητές.

Ο Δρ. James Galvin του Πανεπιστημίου Lang της Νέας Υόρκης δήλωσε πως παρόλο που η μελέτη έγινε με τη συμμετοχή μικρού αριθμού ασθενών, προσφέρει "μερικά από τα πιο πειστικά στοιχεία - που έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα - ότι η αγωγή με ινσουλίνη μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ».

Πρόσθεσε επίσης πως η σχέση ανάμεσα στο διαβήτη τύπου 2 και τη νόσο του Αλτσχάιμερ έχει επιβεβαιωθεί σε άλλες μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν με τη συμμετοχή μεγάλύτερου αριθμού ασθενών.

Περισσότεροι από 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και 35 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από τη νόσο Alzheimer, η οποία είναι και η πιο κοινή μορφή άνοιας.

Τα μέχρι τώρα φάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορεί να θεραπεύουν προσωρινά τα συμπτώματα, αλλά δεν υπάρχουν φάρμακα που να σταματούν την εξέλιξη της νόσου του Alzheimer, η οποία είναι θανατηφόρα.