Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Πρωτοφανή ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό


Πρωτοφανή ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό καταγράφει το βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή. Η επιρροή του κυβερνώντος κόμματος παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης και οι δείκτες κοινωνικής δυσαρέσκειας βρίσκονται στα ύψη. 
Ειδικότερα, όπως καταδεικνύει το Βαρόμετρο Οκτωβρίου, η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μεγαλώνει στις 9 μονάδες, χωρίς ωστόσο η ΝΔ να εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Έτσι η αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφει ποσοστό 31,5%, το ΠΑΣΟΚ 22,5%, το ΚΚΕ 10,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,5%, το ΛΑΟΣ 9% και η Δημοκρατική Αριστερά 5%. Πρωτο κόμμα» 
αναδεικνυεται η αποχή με 34%.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, αυτή του πρωθυπουργού κατακρημνίζεται. Σταθερά πρώτος σε δημοτικότητα εμφανίζεται ο κ. Καρατζαφέρης και ακολουθούν Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Αλέκα Παπαρήγα και τελευταίος ο πρωθυπουργός.

Στην ερώτηση για το ποια θα είναι η βέλτιστη μορφή διακυβέρνησης όποτε προκύψουν βουλευτικές εκλογές από 18% συγκεντρώνουν οι απαντήσεις κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και οικουμενική. Το 9% θα επιθυμούσε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ και μόλις το 5% αυτοδύναμη ΠΑΣΟΚ.

Ως μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας αναφέρεται το οικονομικό με 67%, η ανεργία με 34% ενώ στην τρίτη θέση οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι οι πολιτικοί με 17% με θεαματική μάλιστα άνοδο συγκριτικά με τα προηγούμενα Βαρόμετρα του αντίστοιχου μήνα το 2009 (3%) και το 2010 (7%).