Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Οι λιπαρές τροφές εξασθενούν το σπέρμα


Αμερικανική έκθεση που δημοσιεύτηκε στην εξειδικευμένη ευρωπαϊκή περιοδική έκδοση Human Reproduction τονίζει ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ακόρεστα λίπη ενδέχεται να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος.

Η μελέτη υποστηρίζει επίσης πως οι άνδρες που καταναλώνουν περισσότερες τροφές πλούσιες σε οξέα λίπη τύπου ωμέγα-3, που βρίσκονται στα ψάρια και σε ορισμένα φυτικά έλαια έχουν λίγο περισσότερα φυσιολογικού τύπου σπερματοζωάρια, απ’ όσους καταναλώνουν μικρές ποσότητες από αυτές τις τροφές.

Οι άνδρες που καταναλώνουν ακόρεστα λίπη έχουν συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων κατά 35% μειωμένο σε σχέση με άνδρες που διατρέφονται λιγότερο με τέτοιες τροφές, ενώ καταγράφουν και 38% μικρότερη συγκέντρωση σπέρματος.

Η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση λιπαρών τροφών και την ποιότητα του σπέρματος οφείλεται κατά κύριο λόφο στην κατανάλωση ακόρεστων λιπών (αλλαντικά, πατατάκια, λουκάνικα, ορισμένα κρέατα, βούτυρο, φοινικέλαιο κ.ο.κ), τα οποία είναι γνωστά από καιρό ως παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιοαγγειακών παθήσεων, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.