
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λευκού ρυζιού, αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, και οι Ασιάτες οι οποίοι έχουν το ρύζι στο βασικό τους μενού, σε πολύ υψηλή θέση, έχουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.
Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που έκαναν την σχετική μελέτη, διευκρίνισαν, ότι δεν αρκεί ο περιορισμός του ρυζιού για να αποφύγει κανείς τον διαβήτη, αλλά η διατροφή πρέπει γενικότερα να είναι προσεγμένη και να μην περιλαμβάνει πολλή ζάχαρη και λίπη.
Ουσιαστικά η μελέτη των επιστημόνων ήταν μια μετα-αξιολόγηση 4 άλλων ήδη δημοσιευμένων ερευνών που είχαν γίνει σε ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία και Αυστραλία. Το δείγμα ξεπερνούσε τους 350.000 ανθρώπους οι οποίοι εξετάστηκαν σε ένα χρονικό διάστημα 22 ετών. Από αυτούς περισσότεροι από 13.000 εμφάνισαν διαβήτη.
Οι Ασιατικές μελέτες, δηλαδή η κινεζική και η ιαπωνική, έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν το πιο πολύ ρύζι, είχαν κατά 55% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη σε σχέση με όσους έτρωγαν το λιγότερο ρύζι. Στην αμερικανική και αυστραλιανή έρευνα, όπου γενικότερα -όπως και στην Ευρώπη- η κατανάλωση ρυζιού από τον πληθυσμό είναι αρκετά μικρότερη, η αύξηση του κινδύνου από το πολύ ρύζι ήταν κατά μέσο όρο 12%. Στις ασιατικές χώρες οι άνθρωποι τρώνε τρεις έως τέσσερις μερίδες ρύζι τη μέρα, ενώ στις δυτικές χώρες μία έως δύο μερίδες την εβδομάδα.