Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Στον τελικό ο Ολυμπιακός, την έκπληξη ο Κολοσσός



Γράφει ο Γιώργος Χόμπης

Το εισιτήριο της πρόκρισης στον τελικό του πρωταθλήματος εξασφάλισε ο Ολυμπιακός. Οι  «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 87-66 του Πανιωνίου στο κλειστό της Νέας Σμύρνης, συμπλήρωσαν τρεις νίκες απέναντι στους «κυανέρυθρους» και πέρασαν με sweep στον τελικό.
Οι Πειραιώτες επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστο πλουραλισμό στην επίθεση με τέσσερις παίκτες να τελειώνουν το ματς με διψήφιο  αριθμό πόντων, δεν αντιμετώπισαν προβλήματα απέναντι στους γηπεδούχους. Ο Πανιώνιος κατάφερε να μείνει μέσα στο παιχνίδι μέχρι τις αρχές του δεύτερου δεκαλέπτου όταν ισοφάρισε σε 22-22. Από εκείνο το σημείο ο Ολυμπιακός με ένα επί μέρους σκορ 19-4 ξέφυγε στο σκορ με συν 15 (26-41) και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.  Με τους Πρίντεζη και Χάινς να δίνουν σημαντικές λύσεις στην άμυνα οι παίκτες  του Ντούσαν Ίβκοβιτς ολοκλήρωσαν το ημίχρονο προηγούμενοι  με 32-45, διαφορά την οποία κατάφερε να διατηρήσει στην τρίτη περίοδο του αγώνα (53-66) παρά το γεγονός ότι οι γηπεδούχοι μείωσαν προσωρινά στους εννιά πόντους (46-55). Στο τέταρτο δεκαλεπτο οι «ερυθρόλευκοι» με τον Σπανούλη να καθοδηγει μαεστρικά και τους Χάινς ,Πρίντεζη και Παπανικολάου να εκτελούν αύξησαν  τη διαφορά φθάνοντας εύκολα στην τελική επικράτηση.

Πανιώνιος (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ξανθόπουλος 5 , Κις 18 , Αθανασούλας 11 , Ντίμπλερ 6 , Μπατής, Καββαδάς 9, Ιωάννου 3, Σαρικόπουλος 5, Νάτζφεϊ 4 (1), Παραγιός, Μπάρλος 5.
Ολυμπιακός (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Χάινς 15, Σπανούλης 16 , Βασιλόπουλος 3 , Ντόρσεϊ 6, Κέσελ 2, Γκετσεβίτσιους 5 , Γλυνιαδάκης 2, Πρίντεζης 17 , Παπανικολάου 16 , Μάντζαρης 3 , Σλούκας 2, Κατσίβελης.

Στον άλλο ημιτελικό ο Κολοσσός έκανε την έκπληξη νικώντας στο Βενετόκλειο τον Παναθηναϊκό με 73-68 και μείωσε σε 2-1 τη σειρά. Οι γηπεδούχοι , οι οποίοι υπέστησαν βαριές ήττες στα δύο προηγούμενα ματς από τους «πράσινους», εμφανίστηκαν  μεταμορφωμένοι και ιδιαίτερα ψυχωμένοι για να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα. Παίζοντας με «περίσιο» πάθος προηγήθηκαν με 8-7 εκμεταλλευόμενοι την κακή ημέρα στην οποία βρέθηκαν οι αντίπαλοί τους και δεν πτοήθηκαν ούτε όταν οι πρωταθλητές πήραν προβάδισμα πέντε πόντων (11-16). Από το ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου του παιχνιδιού με τους Καλαϊτζή και Λιακόπουλο να δίνουν πολύτιμες λύσεις από μέση και μακρινή απόσταση πήραν προβάδισμα το οποίο έφθασε τους επτά πόντους στη μέγιστη τιμή του, για κλείσουν στο συν πέντε στο ημίχρονο(39-34)Στη συνέχεια  ο Παναθηναϊκός αντέδρασε και και αφού έφερε το ματς στα ίσα (46-46) ολοκλήρωσε την τρίτη περίοδο προηγούμενος με βραχεία κεφαλή με 50-52. Οι φιλοξενούμενοι παρά την κακή εμφάνιση μπόρεσαν να διατηρήσουν τα ηνία στο σκορ 1’ 24’’ πριν την ολοκλήρωση της αναμέτρησης όταν προηγήθηκαν με 65-66. Ο Κολοσσός με πέντε αναπάντητους πόντους πήρε αέρα τεσσάρων πόντων (70-66) 30’’ πριν τη λήξη  με τους Λόγκαν και Τσαρτσαρή να αστοχούν στις δύο επόμενες επιθέσεις και τον Χάτεν να βάζει  με έξι πόντους μπροστά (72-66) τους γηπεδούχους  δίνοντάς τους 12’’  πριν το φινάλε τη νίκη, η οποία πανηγυρίστηκε δεόντως από τους παίκτες και τους φιλάθλους του Κολοσσού.

  Κολοσσός (Βασίλης Φραγκιάς): Λιακόπουλος 17, Χάτεν 13, Καλαϊτζής 13, Πάνος 1, Γεωργαλλής 5, Ασημακόπουλος 10, Μπόικιν, Χαρίσης 6, Τσάμης 6, Χόπσον 2, Κομποδιέτας, Αυγενικός.
Παναθηναϊκός (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Μάριτς 8, Περπέρογλου 3, Λόγκαν 11, Σάτο 6, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 4, Βουγιούκας 14, Καλάθης Ν. 6, Σμιθ 2, Καϊμακόγλου 3, Γιασικεβίτσιους 11.