Κι όμως. Σύμφωνα με μελέτη... περίπου 6,8 εκατομμύρια πουλιά σκοτώνονται κάθε χρόνο στον Καναδά και τις ΗΠΑ στους πύργους τηλεπικοινωνιών, κατά την μετανάστευσή τους προς την κεντρική και νότια Αμερική.
Τα πουλιά αυτά είναι θύματα των 84.000 πύργων τηλεπικοινωνιών που υπάρχουν στον Καναδά και τις ΗΠΑ, ορισμένοι από τους οποίους φθάνουν σε ύψος τα 600 μέτρα, δηλαδή δύο φορές το ύψος του Πύργου του 'Αιφελ.
"Η τραγωδία αυτή μπορεί να αποφευχθεί", εκτιμά ο Τρέιβις Λόνγκορ, ορνιθολόγος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, κύριος συντάκτης της μελέτης αυτής, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό PLoS ONE (Public Library of Sceience).
'Οσο ψηλότερος είναι ένας πύργος τόσο μεγαλύτερη απειλή αποτελεί για τα πουλιά.
Τα πουλιά σκοτώνονται συχνότερα όχι πέφτοντας πάνω στους μεταλλικούς πύργους, αλλά στα πολλά καλώδια που τους κρατούν σταθερούς.
Σε συνθήκες κακοκαιρίας, τα σύννεφα αναγκάζουν τα πουλιά να πετούν χαμηλότερα στερώντας τους οδηγούς πτήσης, όπως τα αστέρια. Στις περιπτώσεις αυτές τα πουλιά έχουν ως μοναδικό οπτικό οδηγό πτήσης τα κόκκινα φώτα των τεράστιων κεραιών.
'Εχοντας ως μόνο οδηγό αυτά τα κόκκινα φώτα τα πουλιά προσελκύονται από αυτά και πετούν κυκλικά γύρω από τους πύργους, καταλήγουν συχνά πάνω σε κάποιο από τα μεγάλα αυτά καλώδια", εξηγεί ο Λόνγκορ σύμφωνα με τον οποίο τα φώτα που αναβοσβήνουν είναι λιγότερο επικίνδυνα για τα πουλιά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αντικατάσταση των κόκκινων φώτων σηματοδότησης από φώτα που αναβοσβήνουν στις 4.500 κεραίες ύψους άνω των 150 μέτρων θα μπορούσε να μειώσει τη θνησιμότητητα των πουλιών κατά περίπου 45%, περίπου 2,5 εκατομμύρια πουλιά το χρόνο.
Η μελέτη αυτή συνιστά στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να μοιραστούν τις κεραίες για να μειωθεί ο αριθμός τους και να κατασκευάσουν περισσότερους πύργους που να μπορούν να σταθούν χωρίς καλώδια.
Πηγή: newsit