Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Α1 Μπάσκετ: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 84-78


Ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό με 84-78 (ημίχρονο 41-33) στο ΣΕΦ, στον εναρκτήριο αγώνα της σειράς των τελικών και έκανε το πρώτο από τα τρία «βήματα» που χρειάζεται για να στεφθεί πρωταθλητής. Η δεύτερη αναμέτρηση θα διεξαχθεί την προσεχή Πέμπτη (24/5, 19:00), στο ΟΑΚΑ.



Οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίστηκαν με την ψυχολογία που τους πρόσφερε το… έπος της Κωνσταντινούπολης και η κατάκτηση της Ευρωλίγκας και με κορυφαίους (όπως στην Πόλη) τους Παπανικολάου και Πρίντεζη έφτασε στην επικράτηση.

Οι γηπεδούχοι δικαιολόγησαν τον τίτλο της καλύτερης ομάδας στην Ευρώπη στα επιθετικά ριμπάουντ, τομέας στον οποίο στηρίχτηκαν είτε για να πετύχουν καλάθια είτε για να ανανεώσουν αρκετές επιθέσεις τους.

Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν 16-11 με τεχνική ποινή που δέχθηκε ο Ίβκοβιτς (2 βολές) και τρίποντο στην επίθεση που ακολούθησε, ενώ το ημίχρονο τους βρήκε μπροστά με 20-15.

Στο ξεκίνημα του 2ου δεκάλεπτου, όμως, οι παίκτες του Ίβκοβιτς έκαναν πιο επιθετική την άμυνά τους κι αυτό τους επέτρεψε να εκδηλώνουν συχνούς αιφνιδιασμούς, κυρίως με τους ταχύποδες Πρίντεζη και Παπανικολάου.

Ένα «καλό» δίλεπτο του Ολυμπιακού, σε συνδυασμό με τα κερδισμένα επιθετικά ριμπάουντ, έφερε τους γηπεδούχους στο +8 (41-33) με τη λήξη του ημιχρόνου, χάρη σε δύο τρίποντα των Γκετσεβίτσιους και Πρίντεζη.

Στο δεύτερο μισό ο Ομπράντοβιτς επανέφερε Μπατίστ, Καϊμακόγλου και Τσαρτσαρή για να εκμεταλλευτεί την εμπειρία τους. Τέσσερα λεπτά πριν το τέλος της 3ης περιόδου ο Παναθηναϊκός πλησίασε στο -5 (44-49) και με τρίποντο του Διαμαντίδη το σκορ έγινε 49-47, με τους «πράσινους» να ολοκληρώνουν ένα σερί 9-0. Η πειραϊκή ομάδα είχε όμως τις απαντήσεις με τους δύο κορυφαίους παίκτες της, δεν έχασε ποτέ το προβάδισμα και η περίοδος έληξε με 58-52 υπέρ της.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο, τα μπλοκ των Χάινς και Πρίντεζη σε Καλάθη και Βουγιούκα αποδείχθηκαν καθοριστικά, αφού ο Παναθηναϊκός είχε ξαναπλησιάσει στο σκορ. Δύο τρίποντα του Γκετσεβίτσιους όμως, 4΄ πριν τη λήξη, έκαναν το σκορ 72-61. Οι «ερυθρόλευκοι» διαχειρίστηκαν σωστά το τελευταίο λεπτό, όταν ο Παναθηναϊκός τούς έφερνε διαρκώς στις βολές, ήταν ψύχραιμοι και τελικά ξεκίνησαν με το «δεξί».