Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Δεκαπέντε οι νεκροί του σεισμού στην Ιταλία


Τουλάχιστον 15 είναι οι νεκροί από το σεισμό μεγέθους 5,8 Ρίχτερ που έπληξε το πρωί της Τρίτης τη βόρεια Ιταλία, ενώ ο αριθμός των τραυματιών παραμένει αδιευκρίνιστος. Νέες δονήσεις έγιναν αισθητές σε όλη τη β. Ιταλία. Ενίσχυση ζητούν οι δήμαρχοι.


ους δεκαπέντε έφτασαν οι νεκροί του ισχυρού σεισμού (5,8 βαθμοί ρίχτερ) που έπληξε σήμερα το πρωί, στις οκτώ και πενήντα εννέα λεπτά, τοπική ώρα, την περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια, ενώ ο αριθμός των τραυματιών παραμένει ανεξακρίβωτος. Στις 12.53, ο Εγκέλαδος ξαναχτύπησε, με δόνηση 5,3 βαθμών ρίχτερ.

Νέες δονήσεις έγιναν αισθητές σε όλη τη βόρεια Ιταλία, περιλαμβανομένων των πόλεων Μόντενα, Μπρέσια και Μιλάνο, περίπου τέσσερις ώρες μετά το σεισμό μεγέθους 5,8 βαθμών που έπληξε την περιοχή.

Η μετασεισμική δόνηση, η οποια είχε μεγάλη διάρκεια, σημειώθηκε γύρω στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) και ήταν μεγέθους μεταξύ 5,3 και 5,4 βαθμών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AGI.

«To χωριό Καβέτσο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τον σεισμό», λέει ο δήμαρχος. «Το χωριό μας έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς. Είμαστε 6.700 κάτοικοι και σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές», δηλώνει ο δήμαρχος του Καβέτσο, ο Στέφανο Ντραγκέττι. «Το κράτος πρέπει να κάνει άμεσα αισθητή την παρουσία του και να στηθεί καταυλισμός. Το χωριό μας πρέπει να ξαναχτισθεί, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αποφασιστική βοήθεια του δημοσίου», πρόσθεσε ο Ντραγκέττι.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «όλοι οι κάτοικοι της Εμίλια Ρομάνια, μετά το σεισμό της 20ης Μαΐου, είχαν βάλει τα δυνατά τους για να ξαναρχίσουν να ανοίγουν βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Τώρα, όμως, με το νέο αυτό πλήγμα, ο παραγωγικός ιστός της περιοχής, κινδυνεύει να πληγεί ανεπανόρθωτα».

Όλοι οι δήμαρχοι της περιοχής Εμίλια Ρομάνια περιμένουν τώρα νέα ενίσχυση από την κυβέρνηση της Ρώμης, η οποία έως τώρα, διαμέσου της Πολιτικής Προστασίας, έχει διαθέσει εκατό εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των ζημιών του πρώτου χτυπήματος του Εγκέλαδου, στις 20 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει νέου νόμου, που μόλις εγκρίθηκε, οι ζημιές των φυσικών καταστροφών δε θα βαραίνουν στο εξής τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα πρέπει να καλύπτονται από ιδιωτικές ασφάλειες. Σε ό,τι αφορά, όμως, την περίπτωση της Εμίλια Ρομάνια, η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να κινηθεί βάσει της παλιάς νομοθεσίας, από τη στιγμή που οι κάτοικοι δεν είχαν τον χρόνο να επιλέξουν κανενός είδους ιδιωτική ασφάλιση.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι και ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Βάσκο Ερράνι, τόνισαν ότι το ιταλικό κράτος κινητοποιήθηκε άμεσα και οι κάτοικοι δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να μείνουν αβοήθητοι.

"Οι κρατικοί θεσμοί θα κάνουν άμεσα ότι μπορούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, για να βοηθηθούν οι πολίτες", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. "Τη στιγμή που ξαναχτύπησε ο Εγκέλαδος, ήμασταν έτοιμοι να αρχίσουμε την συνεδρίαση στο κυβερνητικό μέγαρο, για την παροχή βοήθειας σε όσους είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό, της 20ης Μαΐου", πρόσθεσε ο Μάριο Μόντι.

Ο Ιταλός υπουργός Παιδείας Φραντσέσκο Προφούμο έκανε γνωστό ότι μέχρι την Πέμπτη τα σχολεία πρόκειται να μείνουν κλειστά, για να μπορέσουν να εξακριβωθούν όλες οι ζημιές στα διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής. Το υπουργείο παιδείας της Ρώμης, απέστειλε ειδικές ομάδες ψυχολόγων, προς στήριξη των κατοίκων, και ιδίως, των παιδιών.

Πολλοί σχολιαστές, υπογραμμίζουν ότι η νέα, σημερινή, ισχυρή δόνηση δυσκολεύει σε τραγικό βαθμό την οικονομική αναδιοργάνωση της περιοχής, διότι πολλές παραγωγικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές, είχαν ήδη πληγεί από το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου, στις 20 Μαΐου.

Στο χωριό Φινάλε Εμίλια, κατέρρευσε ο πύργος που είχε ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από την σεισμική δόνηση της 20ης Μαΐου, ενώ στο χωριό Μιράντολα, κατέρρευσε η κεντρική εκκλησία. Ο νέος σεισμός, 5,8 βαθμών Ρίχτερ, έγινε αισθητός σε όλη την βόρειο Ιταλία: στο Μιλάνο εκκενώθηκαν προληπτικά δεκάδες γραφεία, ενώ το ίδιο συνέβη και με σειρά καταστημάτων στην Μπολόνια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εκκενώθηκε και το γενικό νοσοκομείο της Μόντενα. Οι ιταλοί πυροσβέστες, δέχθηκαν αλλεπάλληλες κλήσεις στον αριθμό παροχής έκτακτης βοήθειας,118.

Στο μεταξύ, όλο και μεγαλύτερη διάσταση προσλαμβάνουν οι «πολεμικές» σχετικά με το αν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που επαναλειτούργησαν μετά την πρώτη, φονική δόνηση της 20ης Μαίου, πληρούσαν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ασφαλείας.

Πιο αναλυτικά, στην βιομηχανία Μeta, που παράγει μηχανήματα υψηλής ακρίβειας, στον Σαν Φελίτσε, την Τρίτη, κατέρρευσε μέρος της εγκατάστασης και έχασαν την ζωή τους δυο βορειοαφρικανοί εργάτες και ένας Ιταλός μηχανολόγος που είχε κληθεί να ελέγξει την ασφάλεια των χώρων εργασίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων και συγγενών των θυμάτων που προβάλλονται από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης «οι δυο εργάτες δεν ήθελαν να επιστρέψουν στην δουλειά, διότι φοβούνταν νέους, ισχυρούς σεισμούς, αλλά πιέστηκαν από τον ιδιοκτήτη της βιομηχανίας».

«Από εδώ και πέρα δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν εργάτη να μπει σε κτήρια που υπέστησαν ζημιές, έστω και όχι ιδιαίτερα εμφανείς», δηλώνει ο επικεφαλής των καραμπινιέρων της περιοχής, Σαλβατόρε Ιανιτσότο. Η εισαγγελία της Μόντενα, τώρα, θα κληθεί να εξακριβώσει, με έρευνά της, αν θα πρέπει να αποδοθούν ποινικές ευθύνες.


Όπως έγινε επισήμως γνωστό, ματαιώθηκε ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στην Ιταλία και το Λουξεμβούργο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Πάρμα.
ant1online.gr