Κυριακή 13 Μαΐου 2012
Ημέρα της μητέρας και μητρικός θηλασμός
Σήμερα ημέρα παγκόσμιας γιορτής για τις μητέρες όλου του κόσμου, κρίνουμε απαραίτητο να αναφερθούμε σε ό,τι ενώνει το παιδί και τη μητέρα αμέσως μετά τη γέννησή του, τον μητρικό θηλασμό.
Η πρώτη επαφή είναι αλησμόνητη. Ακουμπισμένο στο στήθος σας ένα μικρό κεφαλάκι που μόλις έπαψε να κλαίει. Κλείνει τα ματάκια του και θέλει να χορτάσει από εσάς. Οι λέξεις που περιγράφουν αυτήν την εικόνα είναι ελάχιστες μπροστά στο μεγαλείο της. Τρυφερότητα, αγκαλιά, θαλπωρή, μυστήριο αγάπης και τελειότητας. Αυτό δεν σημαίνει και η λέξη μαμά άλλωστε; Τροφή για όλο του το είναι!
Είναι δώρο ανεκτίμητης αξίας και πάνω απ’ όλα δικαίωμα κάθε βρέφους. Είναι η ιδανική τροφή για το νεογέννητο και προσφέρει ανεκτίμητα πλεονεκτήματα στο παιδί, στη μητέρα αλλά και τη δημόσια υγεία. Ο θηλασμός είναι τόσο σημαντικός που, αν όλες οι μητέρες στον κόσμο θήλαζαν τα παιδιά τους αποκλειστικά από τη γέννηση και για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, όπως διατείνονται οι ειδικοί, θα είχαμε 1,3 εκατομμύριο λιγότερους παιδικούς θανάτους κάθε χρόνο.
«Τα αποτελέσματα της έλλειψης θηλασμού τα βλέπουμε καθημερινά στα παιδιά μας: δραματική αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, του παιδικού διαβήτη, του βρογχικού άσθματος, των κακοηθειών, όπως είναι οι λευχαιμίες και τα λεμφώματα, και πολλών άλλων νοσημάτων που μαστίζουν τα παιδιά και τους ενήλικες» τονίζει η δρ Βασιλική Δανηλάτου, MD, PhD, IBCLC.
- Γιατί ο θηλασμός είναι τόσο σημαντικός;
Το ανθρώπινο γάλα προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα μωρό ακριβώς στη σωστή αναλογία. Επειδή το μητρικό γάλα είναι φτιαγμένο ειδικά για τα ανθρώπινα μωρά, χωνεύεται πιο εύκολα από άλλες ξένες ουσίες, όπως το τυποποιημένο γάλα που είναι φτιαγμένο είτε από αγελαδινό γάλα είτε από προϊόντα σόγιαςς. Οι πρωτεΐνες, που είναι από τα σημαντικότερα συστατικά του γάλακτος, παρουσιάζουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των διαφόρων θηλαστικών. Ξένες πρωτεΐνες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, ειδικά σε πολύ μικρά μωρά.
Η πρωτεΐνη του ανθρώπινου γάλακτος σχηματίζει μικρότερη κρούστα στο στομάχι του μωρού και είναι πιο εύπεπτη από την πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, που περιέχεται στο τυποποιημένο γάλα. Επίσης, το ανθρώπινο μωρό δε χρειάζεται τόση πρωτεΐνη όση το μοσχαράκι, που διπλασιάζει το βάρος του μέσα σε δύο μήνες παίρνοντας μέχρι και 32 κιλά. Αντίθετα, τα ανθρώπινα μωρά διπλασιάζουν το βάρος τους μέσα σε πέντε με έξι μήνες παίρνοντας συνολικά τριάμισι με τεσσεράμισι κιλά. Αυτό που είναι βασικό για το ανθρώπινο μωρό τον πρώτο χρόνο της ζωής του είναι η ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Η πρωτεΐνη στο ανθρώπινο γάλα περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του μωρού.
Ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του, όταν ένα μωρό θηλάζει, έχει στατιστικά λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσει από γαστρεντερικές λοιμώξεις και διάρροια. Εχει επίσης λιγότερες πιθανότητες να προσβληθεί από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και ωτίτιδα, καθώς και πιο σοβαρές ασθένειες, όπως πνευμονία και μηνιγγίτιδα. Επίσης, τα μωρά που θηλάζουν διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο από το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Θανάτου.
Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού ξεπερνούν κατά πολύ τα καθαρά σωματικά οφέλη. Το μωρό που θηλάζει έχει εξαιρετικά συναισθηματικά οφέλη. Ο θηλασμός είναι γι’ αυτό πηγή στοργής και ασφάλειας. Η δερματική επαφή το διεγείρει και αυξάνει τον δεσμό μητέρας και μωρού. Τα περισσότερα μωρά που θηλάζουν κλαίνε και λιγότερο, γιατί βρίσκονται για περισσότερη ώρα στην αγκαλιά της μητέρας τους. Ο θηλασμός βοηθά τη μητέρα να ερμηνεύει και να ανταποκρίνεται πιο άμεσα στα μηνύματα που της δίνει το μωρό της, πράγμα που κάνει το μωρό να οργανώσει καλύτερα τη συμπεριφορά του και να μάθει να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στους άλλους. Πολλές μητέρες θα συμφωνήσουν ότι γι’ αυτές τα συναισθηματικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο θηλασμός είναι και τα πιο σημαντικά.
- Προσφέρει και στις μητέρες;
Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού, όπως έχουν δείξει επιστημονικές μελέτες. Επίσης, ο θηλασμός προστατεύει από τον καρκίνο του ενδομήτριου, από ουρολοιμώξεις και ακόμα, σύμφωνα με ορισμένες άλλες έρευνες, ο θηλασμός πιθανότατα προλαμβάνει την οστεοπόρωση. Τέλος, οι θηλαστικές κινήσεις του μωρού στο στήθος προκαλούν συστολές στη μήτρα και έτσι μειώνεται η ροή του αίματος μετά τη γέννα. Επομένως, ο θηλασμός βοηθάει στην αποφυγή αιμορραγίας και επαναφέρει πιο γρήγορα τη μήτρα στην κατάσταση που ήταν πριν από την εγκυμοσύνη. Επίσης, αυτές οι κινήσεις προκαλούν την έκκριση ορμονών στο σώμα της μητέρας, οι οποίες παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό το συναισθηματικό δέσιμο. Αυτές οι δύο ορμόνες είναι η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη. Η ωκυτοκίνη έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει τη στοργική συμπεριφορά. Η προλακτίνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του γάλακτος και προκαλεί αισθήματα ηρεμίας, καθώς επίσης βοηθάει τη μητέρα να χαλαρώσει.
Espressonews.gr