Παρασκευή 25 Μαΐου 2012
Επιστολή υποστήριξης στην Ελλάδα από επιφανείς ξένους επιστήμονες
Επιστολή υποστήριξης προς την Ελλάδα δημοσίευσαν στο περιοδικό «Science» 22 επιφανείς ξένοι επιστήμονες, εκ των οποίων οι 20 είναι νομπελίστες στους τομείς των θετικών επιστημών, με πρωτοβουλία του Γερμανού γιατρού Χάραλντ Tσουρ Χάουζεν, κατόχου του Βραβείου Νομπέλ Ιατρικής 2008.
Την επιστολή με τίτλο «Υποστήριξη για την Ελλάδα» απέστειλαν και σε κορυφαίες θεσμικές προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Χ.Ρομπάι, Χ.Μπαρόζο, Μ.Σουλτς) ζητώντας τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της χώρας ώστε να βγει από την κρίση.
Οι επιστήμονες προτείνουν την καλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών ευρωπαϊκών κεφαλαίων ώστε να ενισχυθούν στην Ελλάδα οι τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας οι οποίοι, όπως επισημαίνουν, έχουν πληγεί από την έλλειψη πόρων παρόλο που είναι σημαντικοί για την έξοδο από την κρίση. Οι επιφανείς επιστήμονες καλούν ακόμα τους ευρωπαίους ηγέτες να φροντίσουν για την επιβίωση και την ανάπτυξη των επιστημονικών και τεχνολογικών ινστιτούτων της Ελλάδας.
Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες εισηγούνται ένα μέρος από τους διαθέσιμους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων για την Ελλάδα να κατευθυνθεί σε καινοτομικά προγράμματα επιστήμης και τεχνολογίας. Επίσης προτείνουν να τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα προώθησης της συνεργασίας ανάμεσα σε μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα έρευνας και τεχνολογίας και υψηλού επιπέδου ελληνικές επιστημονικές ομάδες.
Ακόμα, ζητούν να διασφαλισθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στους μεγάλους ευρωπαϊκούς επιστημονικούς οργανισμούς και να αρχίσει ένα πρόγραμμα δημιουργίας νέων κοινών ευρωπαϊκών και ελληνικών ιδρυμάτων αριστείας, δίνοντας έμφαση σε εκείνα τα επιστημονικά πεδία όπου η Ελλάδα έχει ήδη μια ισχυρή ευρωπαϊκή παρουσία και τα οποία μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη της.
Στη επιστολή αναγνωρίζεται η ύπαρξη ενός ισχυρού ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού στην χώρα μας και τονίζεται ότι με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων και με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, η χώρα θα είναι σε θέση σταδιακά να γίνει πιο ανταγωνιστική.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ