Πέμπτη 31 Μαΐου 2012
Μεταλλαγμένος φονικός ιός μεταδίδεται από ένα απλό τσίμπημα!
Συναγερμό έχουν σημάνει οι ιατρικές επιστημονικές ομάδες της Αμερικής για την έξαρση εξελιγμένης παρασιτικής ασθένειας που προκαλεί παραμόρφωση, δυσμορφία των εντέρων και έκρηξη της καρδιάς. «Δεν είναι πια η νόσος των φτωχών» λένε οι ειδικοί.
Οι New York Times αναφέρουν πως το «νέο AIDS της Αμερικής» έχει τρομοκρατήσει την ιατρική κοινότητα λόγω της ταχύτητας με την οποία μεταδίδεται αλλά και των συμπτωμάτων που μπορεί να παραπλανήσει ασθενή και γιατρούς.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια εξελιγμένη μορφή της παρασιτικής ασθένειας Chagas Disease, η οποία πολλά χρόνια τώρα συναντάται σε φτωχές αγροτικές περιοχές του Μεξικού και της Λατινικής Αμερικής και σε οικισμούς όπου δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
Νέα έρευνα που σόκαρε τους επιστήμονες, όμως, λέει ότι λόγω της έντονης μετακίνησης πληθυσμών και ανάμειξης των λαών, η ασθένεια αφενός έπαψε να θεωρείται εξωτική, αφετέρου έχει μεταλλαχτεί και γίνει πολύ πιο επικίνδυνη.
Ο κύριος φορέας εξάπλωσης της ασθένειας είναι τα έντομα και το παράσιτο T. Cruzi αλλά ο ιός μπορεί να μεταδοθεί επίσης μέσω κατανάλωσης των τροφίμων που έχουν μολυνθεί από παράσιτα, μέσω μετάγγισης αίματος, μεταμόσχευσης οργάνων και από τη μητέρα στο έμβρυο.
Τα συμπτώματα ποικίλλουν και συνήθως είναι μη ανιχνεύσιμα κατά τα πρώτα χρόνια της μόλυνσης. Εμφανίζονται σταδιακά σαν καρδιακή νόσος ή δυσμορφία των εντέρων και συχνά προκαλούν θάνατο. Το πιο συνηθισμένο πρώτο έντονο σύμπτωμα είναι το πρήξιμο του ενός ματιού.
Η εκτίμηση μάλιστα είναι ότι 8-10.000.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί στο Μεξικό, την Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική χωρίς να το γνωρίζουν ενώ θεωρείται πλέον βέβαιο πως έχει διευρυνθεί η γεωγραφική κατανομή της ασθένειας.
Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα, έχουν ήδη μολυνθεί 30.000 άνθρωποι στα μεγάλα αστικά κέντρα των ΗΠΑ!
«Η φονική παρασιτική ασθένεια φέρει το όνομα του Βραζιλιάνου γιατρού, Carlos Ribeiro Justiniano Chagas, που την ανακάλυψε το 1909 και το πιο φοβερό είναι ότι μεταδίδεται με ένα απλό τσίμπημα μολυσμένου εντόμου (συνήθως από τα Triatomids, τα οποία έχουν στενή συγγένεια με τη μύγα Τσε τσε της Αφρικής). Το παράσιτο εισχωρεί στο αίμα και καταλήγει στην καρδιά όπου ζει και πολλαπλασιάζεται», αναφέρει σχετικά το ρεπορτάζ.
Ερευνητές της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από την παρασιτική ασθένεια (στην πρώτη της μορφή) στο παρελθόν, ανάμεσά τους και ο ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης Κάρολος Δαρβίνος!
Ισχυρίζονται ότι το παράσιτο εισχώρησε στο αίμα του όταν ήταν περίπου 26 ετών και εν τέλει προκάλεσε τον θάνατό του από καρδιακή ανεπάρκεια, 47 χρόνια αργότερα. Ο ίδιος άλλωστε είχε γράψει ότι σε ένα ταξίδι του στη Νότια Αμερική τον τσίμπησε ένα περίεργο μαύρο έντομο.
iefimerida.gr