Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Εγκυμοσύνη με αντισύλληψη;


Εικοσαπλάσιες πιθανότητες έχουν οι γυναίκες που καταφεύγουν στο χάπι συγκριτικά με εκείνες που επιλέγουν το σπιράλ.

Στροφή στη συμβουλευτική καθοδήγηση που προσφέρουν οι γυναικολόγοι ως προς την αντισύλληψη συστήνουν οι αμερικανοί ειδικοί, βάσει των ευρημάτων τους

Λονδίνο

Νέα μελέτη ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γουόσινγκτον στο Σεντ Λούις, στις ΗΠΑ, έδειξε ότι οι γυναίκες που υιοθετούν προσωρινές αντισυλληπτικές μεθόδους (π.χ. αντισυλληπτικό χάπι, επίθεμα, δακτύλιος) έχουν σχεδόν 20πλάσιες πιθανότητες να μείνουν έγκυες από «ατύχημα», συγκριτικά με όσες ακολουθούν πιο μόνιμες λύσεις ενδομήτριας αντισύλληψης (π.χ. σπιράλ, διάφραγμα, αντισυλληπτικό εμφύτευμα).

Ο λόγος, εξηγούν οι επιστήμονες, κρύβεται στο γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα του χαπιού βασίζεται στο αν η γυναίκα θυμηθεί να το λάβει στην ώρα του. Αντίθετα, μέθοδοι αντισύλληψης όπως το σπιράλ ή το διάφραγμα βασίζονται στην τοποθέτηση μιας μικρής συσκευής ή μιας μεμβράνης, αντίστοιχα, στο εσωτερικό του κόλπου, προσφέροντας μια μορφή αντισύλληψης η οποία δεν βασίζεται σε άλλους παράγοντες όπως π.χ. την προσωπική συνέπεια της κάθε γυναίκας.
«Τα μέσα ενδομήτριας αντισύλληψης είναι πιο αποτελεσματικά ακριβώς επειδή μετά την τοποθέτησή τους από τον γιατρό, οι γυναίκες μπορούν απλά να τα ξεχάσουν» εξηγεί δρ Τζέφρι Πέιπερτ, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης που παρουσιάζεται στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».

«Παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες μέθοδοι έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές και ασφαλείς σε έφηβα κορίτσια και ενήλικες γυναίκες, εντούτοις στις ΗΠΑ μόλις το 5,5% των γυναικών καταφεύγει σε αυτές» εξηγεί η κύρια συγγραφέας της μελέτης δρ Μπρουκ Ουίνερ.

Μέθοδοι αντισύλληψης στο μικροσκόπιο

Στη μελέτη έλαβαν μέρος συνολικά 7.500 γυναίκες ηλικίας 14 – 45 ετών, οι οποίες ήταν ελεύθερες να επιλέξουν δωρεάν τη μέθοδο αντισύλληψης που επιθυμούσαν. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της σεξουαλικής τους δραστηριότητας για ένα διάστημα τριών ετών. Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, καταγράφηκαν συνολικά 334 εγκυμοσύνες από τις οποίες οι 156 ήταν ανεπιθύμητες.

Ανάμεσα στις μητέρες από… «ατύχημα», όπως είδαν οι επιστήμονες, οι 133 είχαν επιλέξει το χάπι και μόλις 27 είχαν επιλέξει σπιράλ ή αντισυλληπτικό εμφύτευμα (το εμφύτεμα αποτελείται από μικρές ελαστικές ράβδους που τοποθετούνται κάτω από το δέρμα και αποδεσμεύουν αργά και σταθερά την ορμόνη προγεστερόνη). Οι αριθμοί αυτοί μεταφράστηκαν σε ποσοστά, με την πιθανότητα εγκυμοσύνης κατά τη λήψη χαπιού να αγγίζει το 4,5% και εκείνη κατά τη χρήση σπιράλ ή εμφυτεύματος να μην ξεπερνά το 0,27%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν την ανάγκη για αλλαγές στον τρόπο καθοδήγησης των γυναικών από τους γυναικολόγους τους πριν από την επιλογή μιας μεθόδου αντισύλληψης.
«Εάν υπήρχε ένα φάρμακο κατά του καρκίνου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων ή του διαβήτη το οποίο εμφάνιζε 20πλάσια αποτελεσματικότητα συγκριτικά με τις υπόλοιπες θεραπείες, τότε σίγουρα θα το προτείναμε πρώτο» υπογραμμίζει ο δρ Πέιπερτ.

Πηγή: troktiko.eu