Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

«Καμπανάκι» για χημικά που βλάπτουν την ανδρική γονιμότητα


Χημικές ουσίες, στις οποίες εκτιθέμεθα καθημερινά μέσω καλλυντικών, απορρυπαντικών, αλλά και ρύπων, βλάπτουν τη γονιμότητα αρκετών ανδρών και συνδέονται με την αύξηση στις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης, προειδοποιεί μελέτη πανεπιστημίων της Σκοτίας.



Οι ερευνητές μελέτησαν 12 πρόβατα που είχαν προηγουμένως εκτεθεί σε ουσίες, στις οποίες εκτίθενται και οι άνθρωποι. Βρήκαν «ανωμαλίες που είχαν ως αποτέλεσμα μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων στο 42% των ζώων», όπως γράφουν στη Διεθνή Επιθεώρηση Ανδρολογίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, στον ένα χρόνο που διήρκεσε η μελέτη, δεν επηρεάστηκαν όλα τα ζώα και πως οι αλλαγές «δεν ήταν εμφανείς στο μέγεθος των όρχεων ή στη συγκέντρωση ανδρικών ορμονών στο αίμα».

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι ο λόγος που πέντε πρόβατα επηρεάστηκαν και τα υπόλοιπα όχι, σχετίζεται με τον τρόπο, με τον οποίο εκτέθηκαν στα χημικά ή σε γενετικούς παράγοντες. «Οι άνθρωποι και άλλα ζώα εκτίθενται διαρκώς σε μια μεγάλη ποικιλία χημικών στο περιβάλλον μας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που υπάρχουν στα καλλυντικά, τα πλαστικά, τα απορρυπαντικά και τους ρύπους», επισημαίνει ο καθηγητής Νιλ Έβανς από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. «Κάποια από αυτά τα χημικά μπορούν να παρέμβουν στα "συστήματα επικοινωνίας" μέσα στο σώμα και, δυνητικά, να έχουν επιπτώσεις στην υγεία».

Ο Έβανς και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι εξέθεσαν τα πρόβατα σε «πολύ χαμηλά επίπεδα» χημικών. Πιστεύουν ότι η βλάβη στη γονιμότητά τους αποτελεί το σωρευτικό αποτέλεσμα όλων αυτών των χημικών. «Μας εξέπληξαν οι τόσο μεγάλες αλλαγές στα ζώα», παραδέχεται ο καθηγητής. «Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν το πόσο δύσκολο είναι, ακόμη κι όταν η συγκέντρωση μεμονωμένων χημικών στο περιβάλλον είναι πολύ χαμηλή, να προβλέψει κανείς τις συνέπειες που ίσως έχει για την υγεία η έκθεση ενός ατόμου σε ένα μείγμα χημικών».

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Γλασκώβης, του Εδιμβούργου και του Αμπερντίν επισημαίνουν ότι στο εξής προτεραιότητα έχει να βρεθεί ποια από τα χημικά που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση επηρεάζουν περισσότερο κάποιους ανθρώπους. Όπως λένε και οι ίδιοι, τα αποτελέσματα της μελέτης τους έρχονται να προστεθούν στις διαπιστώσεις άλλων συναδέλφων τους, οι οποίοι έχουν συνδέσει την έκθεση της μητέρας σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες με επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα του παιδιού της.