Δευτέρα 28 Μαΐου 2012
Loreen:Η νικήτρια της Eurovision προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο!
Η Λορίν (Loreen) δεν χρησιμοποιεί την όμορφη φωνή της μόνο για να τραγουδάει. Έχει άποψη την οποία εκφράζει χωρίς φόβο και πάθος.
Η ταλαντούχα τραγουδίστρια που μάγεψε το κοινό της Eurovision χαρίζοντας στη Σουηδία μία θριαμβευτική νίκη, εκδήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα τις ανησυχίες της σχετικά με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην διοργανώτρια χώρα, το Αζερμπαϊτζάν.
Οι αντιδράσεις από πλευράς των διοργανωτών ήταν εντονότατες, προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Σουηδίας και Αζερμπαϊτζάν.
Όπως γράφει η σουηδική ιστοσελίδα local.se, την προηγούμενη εβδομάδα η Λορίν συναντήθηκε με εκπροσώπους οργανώσεων που μάχονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν.
Η κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη, καθώς η ελευθερία του Τύπου είναι περιορισμένη και οι δημόσιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίες ελάχιστες, τη στιγμή που τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση από πλευράς της αστυνομίας παραμένει ατιμώρητη και πληθώρα υπερασπιστών της ελευθερίας του λόγου υποφέρουν στις φυλακές.
“Αυτοί οι άνθρωποι έχουν περάσει πολλά και οι ιστορίες τους πρέπει να ακουστούν. Πρέπει να φανεί η άλλη όψη του νομίσματος”, δήλωσε η Λορίν μετά το πέρας της συνάντησης με τους ακτιβιστές, ανοίγοντας τον ασκό τους Αιόλου.
Τις δηλώσεις αλλά και τις συναντήσεις της Λορίν με τους ακτιβιστές κατακεραύνωσαν οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να πολιτικοποιήσει έναν καλλιτεχνικό θεσμό.
Μάλιστα, το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο APA, έγραψε ότι ο Σουηδός πρέσβης έβαλε τη Λορίν να κάνει “πολιτικές δηλώσεις από το βήμα της Eurovision”!
Το δημοσίευμα διέψευσε αμέσως η Σουηδική κυβέρνηση.
Και όλα αυτά πριν η Λορίν κατακτήσει το τρόπαιο του 57ου πανευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού.
Όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για το ζήτημα – μετά τη νίκη της – η Λορίν δήλωσε: “ Εχω δύο πλευρές. Η μία αφορά τις προσωπικές μου ιδέες και η άλλη τη δουλειά μου. Εδώ , σήμερα θα ασχοληθώ μόνο με αυτό που πετύχαμε στον διαγωνισμό ”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μαροκινής καταγωγής Σουηδέζα υπήκοος, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως τα δικαιώματα των γυναικών, λόγω προσωπικών βιωμάτων από τα παιδικά της χρόνια στο Μαρόκο.
“Η ξαδέρφη μου παντρεύτηκε στα 13 της έναν άντρα 40 χρονών. Το ίδιο θα μπορούσε να έχει συμβεί και σε μένα αν η οικογένειά μου δεν είχε εγκαταλείψει το Μαρόκο”, δήλωσε η ίδια στην εφημερίδα Expressen.
Πηγή:Radar.gr