Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Rave party δίπλα στην πισίνα: Δελφίνια πέθαναν από υποκατάστατο ηρωίνης


Rave party που πραγματοποιήθηκε στο θαλάσσιο πάρκο Connyland κόστισε τη ζωή δύο δελφινιών το Νοέμβριο που μας πέρασε. Οι θαμώνες έδωσαν ναρκωτικά στα δελφίνια, προκαλώντας τον πνιγμό και θάνατό τους. Οι υπεύθυνοι του πάρκου, που βρίσκεται στο Lipperswil της Ελβετίας, είχαν νοικιάσει το χώρο στους διοργανωτές του πάρτι για ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο.

Όπως δείχνουν οι τοξικολογικές εξετάσεις που διέρρευσαν πρόσφατα στον τύπο, η οπιούχος ουσία που βρέθηκε στα ούρα των θηλαστικών ονομάζεται Buprenorphineτο. Λειτουργεί ως υποκατάστατο της ηρωίνης και χρησιμοποιείται σε προγράμματα απεξάρτησης.
Ο Ολλανδός θαλάσσιος βιολόγος και ειδικός στα δελφίνια Cornelis van Elk, είπε πως τα δελφίνια "αναπνέουν συνειδητά", δηλαδή αποφασίζουν το πότε θα ανέβουν στην επιφάνεια του νερού για να πάρουν αέρα. Λειτουργώντας ως ένστικτο, αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν τα δελφίνια κοιμούνται. Η πρόσληψη οπιούχων ουσιών από ένα δελφίνι είναι απαγορευτική, γιατί αδρανοποιούν το κομμάτι του μυαλού τους που παίρνει την απόφαση για την ανάδυση στην επιφάνεια και τη λήψη οξυγόνου και προκαλούν τον πνιγμό του θηλαστικού.
Τον περασμένο Νοέμβρη, η υπερβολική δόση αντιβιοτικών είχε παρουσιαστεί ως η αιτία θανάτου των δελφινιών, του 8χρονου Shadow και του 30χρονου Chelmers. Μια άλλη θεωρία ήταν πως τα δελφίνια - ο Shadow πρωταρχικά, ο οποίος βρέθηκε νεκρός κατά τη διάρκεια του πάρτι - πέθαναν λόγω των ντεσιμπέλ της μουσικής που προερχόταν από το rave, αφού η εξαιρετική ένταση του ήχου θα μπορούσε να είχε επηρεάσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Πέντε μέρες αφότου ο Shadow απεβίωσε, ο Chelmers άρχισε να παρουσιάζει αδιαθεσία και παράξενη συμπεριφορά. Όταν τον είδαν να βυθίζεται, οι υπάλληλοι του ζωολογικού κήπου τον τράβηξαν από το νερό με δυσκολία αφού έτρεμε και έβγαζε αφρούς από το στόμα. Του έδωσαν αδρεναλίνη αλλά δεν βοήθησε. Ο θάνατος του κράτησε μια ώρα και καθ' όλη τη διάρκεια, το δελφίνι υπέφερε.
Η έλευση των νέων του θανάτου των δελφινιών έχει προκαλέσει την οργή των ακτιβιστών ζώων, οι οποίοι κατηγορούν δριμύτατα το Connyland που επέτρεψε την πραγματοποίηση του rave party στο χώρο τους και τους διοργανωτές του πάρτι.
Μέχρι σήμερα, καμιά από τις δύο μεριές δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το γεγονός.

cosmos.gr