Παρασκευή 25 Μαΐου 2012
Spiegel: «Ανίκανοι να απολαύσουν τη ζωή» οι Γερμανοί
Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί δηλώνουν ανίκανοι να απολαύσουν οτιδήποτε στην καθημερινή τους ζωή, παρά τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα τους, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel.
H έρευνα του ινστιτούτου συμβούλων Rheingold καταδεικνύει ότι το 46% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι τους φαίνεται όλο και πιο δύσκολο να απολαύσουν τη ζωή, λόγω του στρες της καθημερινότητας και του αισθήματος ότι συνεχώς κάποιος μπορεί να τους αναζητήσει. Μάλιστα, το 55% των νεότερων ερωτηθέντων αναφέρουν ότι έχουν χάσει την ικανότητά τους να νιώθουν καλά.
Σύμφωνα με το Spiegel, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «το γονίδιό μας για τη χαρά είναι ελαττωματικό, έχουμε ξεχάσει πώς να περνάμε καλά».
«Είναι κάτι παραπάνω από γκρίνια. Οι Γερμανοί αισθάνονται ότι πρέπει να σηκώσουν το βάρος ολόκληρής της κρίσης», αναφέρει η ψυχολόγος της εταιρείας Ινές Ίμνταλ.
Ωστόσο το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει ότι δεν ευθύνεται μόνο η κρίση, αλλά και η τελειομανία των ίδιων των Γερμανών. Στη διάρκεια της έρευνας, οι ειδικοί πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με 60 συμμετέχοντες, ενώ έλαβαν υπόψη τους και έρευνα με τη συμμετοχή 1.000 ατόμων που πραγματοποίησαν οι εταιρείες Diageo και Pernod Ricard. Σε αυτήν, το 81% των ερωτηθέντων είπαν ότι νιώθουν ευχαρίστηση μόνον εφόσον έχουν προηγουμένως καταφέρει κάτι.
Οι ψυχολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα της Rheingold κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια «τυπικά γερμανική» ακολουθία γεγονότων που οδηγούν στην ευχαρίστηση, το οποίο ονόμασαν «DNA ευχαρίστησης». Το πρώτο βήμα είναι το αίσθημα ότι έχουν καταφέρει κάτι. Το δεύτερο είναι το στάδιο της ετοιμασίας για κάτι που δίνει ευχαρίστηση. Το τρίτο είναι η χαλάρωση ώστε να νιώσουν ικανοποίηση, το οποίο είναι και το πιο δύσκολο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρέπει συνήθως να υπάρξει κάποια ευχάριστη έκπληξη σε αυτή την τελευταία διαδικασία ώστε το άτομο να νιώσει ευχαρίστηση.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, πολλοί Γερμανοί «δεν έχουν σημαντικά συστατικά αυτού του DNA ευχαρίστησης». Έτσι, παρόλο που το 91% απάντησε ότι η ευχαρίστηση είναι αυτή που κάνει τη ζωή να αξίζει, μόλις το 15% δήλωσαν ότι θυμούνται στιγμές που ξέχασαν όσα τους αγχώνουν και ένιωσαν πραγματικά χαρούμενοι.
Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης σε ένα ακόμα στοιχείο που χαρακτηρίζει «γερμανικό» - το φθόνο της ευτυχίας των άλλων. «Πολλοί σκέφτονται - μα πώς το κάνει;» επισημαίνει η ψυχολόγος Ίμνταλ. «Είναι μια τευτονική νοοτροπία που βλέπουμε επίσης στην κρίση της ευρωζώνης», λέει το Spiegel. «Όταν εκνευριζόμαστε για τις υψηλές συντάξεις των Ελλήνων και τις πολυήμερες άδειές τους, φυσικά ο φθόνος παίζει ένα ρόλο», υποστηρίζει η Ίμνταλ. Θα προτιμούσαν ωστόσο οι Γερμανοί να είναι Έλληνες; «Αυτό δεν μας ταιριάζει», απαντά η ίδια.