Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα εμπορίας όπλων με προορισμό την Ελλάδα


Κύκλωμα εμπορίας όπλων απο τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, με κύριο προορισμό την Κρήτη, εξαρθρώθηκε σε συνεργασία των ελληνικών και των αμερικανικών αρχών.


Ειδικότερα, τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, στο πλαίσιο της διυπηρεσιακής συνεργασίας, διερευνούσε παράλληλα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των Η.Π.Α., υπόθεση σχετικά με τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούταν στην παράνομη εισαγωγή και διακίνηση μεγάλου αριθμού όπλων και πυρομαχικών από τις Η.Π.Α. στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε ότι ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης (45χρονος με ελληνική και αμερικανική υπηκοότητα) αγόραζε στην Αμερική πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά, τα φόρτωνε σε οχήματα ιδιοκτησίας του και με το πρόσχημα της εξαγωγής των οχημάτων στη χώρα μας, τα έστελνε αρχικά στη Νάπολη Ιταλίας, μέσα σε εμπορευματοκιβώτια. Εκεί τα παραλάμβαναν μέλη του κυκλώματος και τα προωθούσαν οδικώς στην Ελλάδα.

Ύστερα από τη σύλληψη του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης στις Η.Π.Α., τις πρώτες μέρες του τρέχοντος μήνα και μετά την αξιολόγηση και αξιοποίηση των στοιχείων που είχαν προκύψει από τη συνεργασία των διωκτικών αρχών και τη γενικότερη αστυνομική έρευνα, χθες διενεργήθηκαν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις - έρευνες σε Αθήνα, Κρήτη και Ζάκυνθο.

Συγκεκριμένα, στη Ζάκυνθο συνελήφθησαν δύο από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που είχαν διακριτό ρόλο στην αποδοχή, αποθήκευση και περαιτέρω διάθεση του φορτίου των όπλων.

Στην Αθήνα, στο σπίτι του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης, μία κυνηγετική καραμπίνα και διάφορα έγγραφα σχετικά με την άφιξη στη χώρα μας και τη μετάβαση στην Ιταλία, μελών της οργάνωσης το Μάρτιο του 2012 για την παραλαβή του κατασχεθέντος τελικά φορτίου όπλων.

Επίσης, σε χωριό του Ρεθύμνου συνελήφθη άλλο ένα 76χρονο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, που φέρεται ως ο τελικός αποδέκτης του φορτίου των όπλων, το οποίο κατασχέθηκε από τις Αμερικανικές αρχές.

Εκτιμάται ότι το οργανωμένο κύκλωμα, από τη δράση του αποκόμιζε παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.