Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Με μπλακ άουτ κινδυνεύει η ΔΕΗ και οι εταιρείες ενέργειας



Εάν τις τελευταίες ήμερες πέσατε θύμα διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και σας είπαν ότι αυτό οφείλεται στην υπερκατανάλωση λόγω του καύσωνα, απλά σας «δούλεψαν». Η διακοπή οφείλεται στην χαμηλή παραγωγή ρεύματος που δεν αρκεί για να τροφοδοτηθούν όλα τα νοικοκυριά.Και επομένως σας μοιράζουν… διακοπές. Που οφείλεται η χαμηλή παραγωγή ρεύματος: Πολύ απλά οφείλεται σταδραματικά οικονομικά της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, που ανάγκασαν τη μεν δεύτερη να σταματήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου λόγω έλλειψης ρευστού για εισαγωγές, και την πρώτη να σταματήσει την παραγωγή ενέργειας στα εργοστάσια που δουλεύουν με αέριο, και αν επιστρέψουν (παράνομα) στον ρυπογόνο λιγνίτη.


Πραγματικά, εάν κάποιος είχε την ευχέρεια να δει το ισοζύγιο παράγωγης ρεύματος τις τελευταίες ημέρες, θα διαπίστωνε ότι τα εργοστάσια παραγωγής με φυσικό αέριος, απλά δεν λειτουργούν, ότι τα υδροηλεκτρικά φράγματα δουλεύουν στου φουλ, ξοδεύοντας το πολύτιμο νερό, και ότι ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής επέστρεψε στον λιγνίτη.

Το κακό είναι ότι πέραν της ρύπανσης, η ΔΕΗ πρακτικά παρανομεί, μια και διαχειρίζεται τον λιγνίτη ως εθνικό πλούτο τη στιγμή που η ίδια είναι και εισηγμένη στο χρηματιστήριο επιχείρηση. Και αυτό είναι που την φέρνει σε ανοικτή σύγκρουση με την Κομισιόν για την επόμενη ημέρα.

Τι έχει συμβεί; Η ΔΕΗ (και το ελληνικό δημόσιο) προκειμένου να μην κατηγορηθεί για κατάχρηση ιδιοποίησης ου εθνικού πλούτου θα έπρεπε τον μήνα αυτό να ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη (δηλαδή την πώληση των 4 μονάδων της ΔEH), ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2012 θα έπρεπε να γίνει και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ίδια της επιχείρησης, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έχει γίνει, ενώ (εκτός από τη ΔΕΗ) στον τομέα της ενέργειας, η μία μετά την άλλη, οιεπιχειρήσεις του κλάδου ξεμένουν από ρευστό, απειλώντας με ένα γενικευμένο μπλακ άουτ. Με δυο λόγια τα λεφτά τελειώνουν και τα δάνεια έρχονται σε έναν τομέα που είναι από τούς επιχειρηματικά πιο ελπιδοφόρους.

Η Τρόικα για να εγκρίνει το δάνειο προς τον ΛAΓHE, έχει θέσει σαν όρο την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιουλίου 2012. Το κατά πόσον αυτό θα είναι εφικτό, αφορά την επόμενη κυβέρνηση. Όποια και αν είναι όμως, ποια κυβέρνηση θα μπορέσει να αυξήσει με το καλημέρα το κόστος ρεύματος;

Το βέβαιο είναι ότι όλος ο χώρος απειλείται με κατάρρευση. Μέχρι τότε για την ΔΕΗ, τα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας, στα οποία συμφώνησαν πρόσφατα τα υπουργεία Οικονομικών και ΠEKA, (για την επιστροφή στη επιχείρηση 250 εκ. ευρώ από το τέλος ακινήτων μαζί με 110 εκ. ευρώ από το φόρο που κακώς είχε καταβάλλει), δίνουν μια προσωρινή ανάσα για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Από το σημείο αυτό και μετά, η χορήγηση του δανείου των 130 εκατ. ευρώ που έχει ζητήσει η επιχείρηση, αποτελεί απαραίτητη ένεση. Εάν κοιτάξει κανείς το οικονομικό ισοζύγιο του κλάδου δεν χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις, για να συμφωνήσει με τις ανησυχίες για ένα γενικευμένο μπλακ άουτ στην αγορά ενέργειας. Ιδιαίτερα, δε στην περίπτωση που η ΔEΠA δεν αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Άλλωστε, για αυτόν τον λόγο η επιχείρηση άντλησε πρόσφατα και έσοδα από την θυγατρική της, τον ΔEΣΦA.
moneypost.gr