Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Το περιβάλλον εκπέμπει SOS:Αποκολλήθηκε παγόβουνο στο μέγεθος της Ελλάδας


Παγόβουνο λίγο μικρότερο σε έκταση από την Ελλάδα, μεγέθους 119.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποκολλήθηκε από τον Παγετώνα Πέτερμαν.




Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Γροιλανδίας, από τον οποίο είχε αποσπαστεί ένα άλλο παγόβουνο διπλάσιου μεγέθους πριν από δύο χρόνια.

Η νέα αποκόλληση θεωρείται πολύ σοβαρή διότι σημειώθηκε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μετά την πρώτη. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συρρίκνωση του στρώματος του πάγου στη Γροιλανδία.

“Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας συνολικά συρρικνώνεται, λιώνει και μικραίνει εξαιτίας παγκόσμιων αλλαγών στις θερμοκρασίες του αέρα και του ωκεανού και των σχετικών αλλαγών στα ρεύματα κυκλοφορίας τόσο στον ωκεανό όσο και στην ατμόσφαιρα” δηλώνει ο Α. Μύνχοφ, επίκουρος καθηγητής φυσικής των ωκεανών και μηχανολογίας του Πανεπιστήμιου Ντέλαγουερ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας γύρω από τη Γροιλανδία ανεβαίνει κατά 0.11 βαθμούς Κελσίου κάθε χρόνο τα τελευταία 25 χρόνια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τύχη του παγόβουνου δεν διαφοροποιείται σε σχέση με το προηγούμενο που αποκολλήθηκε το 2010, και θεωρείται ότι θα αρχίσει να διαλύεται μόλις μπει στο θαλάσσιο δίαυλο ανάμεσα στη Γροιλανδία και τον Καναδά.

Πηγή:radar.gr