Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

«Ταχυδρομικό» ΚΤΕΟ με μόλις 15-20 ευρώ!


Την απόλυτη απαξίωση του θεσμού του ΚΤΕΟ αλλά και του κλάδου επιβεβεβαιώνει έγγραφο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, το οποίο έχει στην κατοχή της η «ΗτΣ», προς τα μέλη του βάσει του οποίου αποστέλλονται μέσω Ταχυδρομείου ή Courrier τα Πιστοποιητικά ελέγχου οχημάτων που ποτέ δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο έναντι μόλις 15 - 20 ευρώ!
Ειδικότερα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών ΚΤΕΟ αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή ενημέρωσης των μελών του πως: «Είναι γεγονός πως οι παραβατικές συμπεριφορές στα ΚΤΕΟ αναπτύσσονται διαρκώς σε όλη την Ελλάδα πλην ίσως ελαχίστων εξαιρέσεων. Δεν πιστεύουμε ότι έχει νόημα να απαριθμήσουμε γεγονότα που καταδεικνύουν «πόλεμο» που επικρατεί μεταξύ πολλών επιχειρήσεων, τόσο σε επίπεδο εφαρμογής νομοθεσίας, όσο και σε επίπεδο υποτιμολογήσεων, φαινόμενα που είναι γνωστά πλέον σε όλους μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε μόνο ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι είναι εφικτό σήμερα να ελεγχθεί ένα όχημα σε ΚΤΕΟ, χωρίς να προσκομιστεί το όχημα με κόστος μόλις 15 - 20 ευρώ.».
Παράλληλα κάποια ΚΤΕΟ με σχετικά πολύ μικρή δυναμικότητα «περνούν» εκατοντάδες οχήματα καθημερινά με τη μέθοδο του «Ταχυδρομείου» ενώ πλέον κάποιοι ιδιοκτήτες ή υπάλληλοι δεν διστάζουν να πλαστογραφούν πιστοποιητικά λαμβάνοντας όμως το νόμιμο αντίτυπο χωρίς όμως να καταβάλλουν το 10% της αμοιβής στο κράτος αλλά ούτε και στο ΦΠΑ που ανέρχεται σε 23%.
Επίσης η τοποθέτηση καμερών σε όλα τα ΚΤΕΟ από τον Ιούλιο του 2012 έλαβε ακόμη μια παράταση εφαρμογής τους για το 2013 ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να λάβει και άλλη παράταση...
Η πραγματική εικόνα!
Η δραματική μείωση προσέλευσης των οχημάτων από τα ΚΤΕΟ έχει δημιουργήσει μεγάλο έλλειμμα στους προϋπολογισμούς των Ιδιωτικών ΚΤΕΟ αλλά και στα δημόσια έσοδα. Ειδικότερα τα Ιδιωτικά ΚΤΕΟ καταβάλλουν 10% της αξίας ελέγχου στο κράτος ενώ παράλληλα ο ΦΠΑ ανέρχεται σε 23%. Οσον αφορά στους εκπρόθεσμους ελέγχους τα έσοδα του κράτους είναι υψηλότερα. Από την άλλη μεριά στα δημόσια ΚΤΕΟ η πτώση προσέλευσης είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη που καταγράφεται στα ιδιωτικά δημιουργώντας ελλείμματα στα έσοδα του κράτους. Με δεδομένο πως περίπου 2,5 εκατ. οχήματα είναι εκπρόθεσμα στον τακτικό έλεγχο στελέχη της αγοράς θεωρούν αδιανόητο το γεγονός κάποια ΚΤΕΟ να σημειώνουν αύξηση στις προσελεύσεις η οποία κυμαίνεται από 30% έως και 50% τη στιγμή που η δυναμικότητά τους δεν μπορεί να δικαιολογήσει την έλευση χιλιάδων οχημάτων κάθε μήνα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου στην Αττική το 2009 πέρασαν από Τεχνικό Ελεγχο 550.252 οχήματα, το 2010 507.668 Ι.Χ. και ελαφρά φορτηγά και το 2011 619.573 οχήματα. Αντίστοιχα στο επτάμηνο του 2012 έχουν περάσει από Τεχνικό Ελεγχο περίπου 380.000 οχήματα από 31 Ιδιωτικά ΚΤΕΟ μεταξύ των οποίων μερικά σημειώνουν αύξηση από 30% έως και 50% στις διελεύσεις!
Η διαδικασία του «Ταχυδρομείου»
Ο τεχνικός έλεγχος οχημάτων αποτελεί μια διαδικασία η οποία διαρκεί από 20 έως 25 λεπτά. Ωστόσο, κάποιοι ιδιοκτήτες ΚΤΕΟ έχουν καταφέρει να την κάνουν σε ελάχιστα λεπτά. Ειδικότερα ο ιδιοκτήτης του οχήματος που πρέπει να περάσει από έλεγχο αποστέλλει μέσω Fax την Αδεια Κυκλοφορίας του και κατόπιν το ΚΤΕΟ βρίσκει στα ηλεκτρονικά αρχεία που διαθέτει ένα όχημα με ανάλογα χαρακτηριστικά το οποίο και έχει περάσει από Τεχνικό Ελεγχο (ίδιο μοντέλο). Στη συνέχεια εκτυπώνει το Πιστοποιητικό Τεχνικού Ελέγχου αλάζοντας την πινακίδα κυκλοφορίας και το αποστέλλει στον ιδιοκτήτη του οχήματος μέσω ιδιωτικής εταιρείας Courrier ή μέσω του Ταχυδρομείου έναντι μόλις 15-20 ευρώ! Η ίδια ακριβώς διαδικασία πραγματοποιείται και στις Κάρτες Ελέγχου Καυσαερίων οι οποίες ανανεώνονται κάθε χρόνο με μικρότερο κόστος.
Οσον αφορά στα δημόσια ΚΤΕΟ η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από εκεί «περνάνε» με το ανάλογο τίμημα βέβεια αυτοκίνητα στα οποία έχει αλλαχθεί ο κινητήρας τους (περιπτώσεις υποκυβισμού ή υπερκυβισμού) στα οποία έχει επιβληθεί και πρόστιμο.
Στα φορτηγά τα πράγματα φαίνεται πως είναι πολύ χειρότερα και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ΚΤΕΟ από το οποίο «περνούν» καθημερινά περισσότερα από 60 φορτηγά ενώ στην πραγματικότητα από Τεχνικό Ελεγχο έχουν περάσει μόλις 3-4 οχήματα...
Από παράταση σε παράταση...
Ερωτηματικά δημιουργούν οι συνεχείς παρατάσεις που λαμβάνει η εφαρμογή των καμερών σε όλα τα ΚΤΕΟ της χώρας καθώς η χρήση τους από το Καλοκαίρι του 2012 παρατάθηκε για τον Φεβρουάριο του 2013 και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δοθεί και άλλη παράταση.
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου οι συνεχείς παρατάσεις δεν μπορούν να δικαιολογηθούν πλέον και το μόνο που εξυπηρετούν είναι την αποστολή των Πιστοποιητκών Τεχνικού Ελέγχου με το «Ταχυδρομείο» αλλά και την πλαστογράφηση των πιστοποιητικών.
Μάλιστα σύμφωνα με το πλαίσιο χρήσης των καμερών θα πρέπει κάθε όχημα που περνά από Τεχνικό Ελεγχο να συνοδεύεται από έξι φωτογραφίες στις οποίες θα αναγράφεται η ημερομηνία και ώρα ελέγχου έτσι ώστε να πιστοποιείται και η έλευση του οχήματος στις εγκταταστάσεις των ΚΤΕΟ αλλά και η διάρκειά του.
Ομως τονίζουν στελέχη του κλάδου μιλώντας στην «ΗτΣ»: «Αν ο έλεγχος ενός Ι.Χ. στοιχίζει 50 ευρώ αν γίνεται εμπρόθεσμα και 115 ευρώ αν γίνεται εκπρόθεσμα φανταστείτε πόσα έσοδα χάνει το κράτος από τα πλαστά πιστοποιητικά που κατά βάση αποστέλλονται Ταχυδρομικά. Ειδικότερα κάποιο ΚΤΕΟ με δυναμικότητα περίπου 60 Ι.Χ. ημερησίως καταφέρνει να «περνά» περισσότερα από 160 οχήματα καθημερινά εκ των οποίων μόλις τα 30 επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις. Αν αναλογιστεί κανείς πως τα 130 πιστοποιητικά αποστέλλονται ταχυδρομικά με κόστος από 70 έως και 135 ευρώ το άθροισμα κυμαίνεται στις 13.000 ευρώ. Από αυτά αν τα 20 είναι πλαστά το καθαρό κέρδος αγγίζει τις 2.000 ευρώ ημερησίως!».
ΚΤΕΟ στα δίκυκλα
Τι είναι αυτό;
Ο νόμος για ΚΤΕΟ στα δίκυκλα έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και δύο χρόνια, ωστόσο τα στοιχεία προσέλευσης των μοτοσικλετών για τεχνικό έλεγχο είναι απογοητευτικά. Ειδικότερα, το πρώτο ΚΤΕΟ για μοτοσικλέτες λειτούργησε στην Κόρινθο (Autovision) και ύστερα από δύο χρόνια λειτουργίας από τα 12.000 δίκυκλα που έπρεπε να είχαν περάσει από τεχνικό έλεγχο έχουν προσέλθει μόλις 610 μοτοσικλέτες!
Ακόμη δεν υπάρχουν η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων και η Κάρτα Ελέγχου Θορύβου, ενώ δεν έχουν θεσμοθετηθεί τα πρόστιμα για εκπρόθεσμο τεχνικό έλεγχο.
Οπως τονίζει, μάλιστα, στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών ΚΤΕΟ Ελλάδος Σωτήρης Μουρίκης: «Οι δικαιολογίες του υπουργείου για την καθυστέρηση της έκδοσης Κάρτας Ελέγχου Θορύβου δικύκλων στα ΚΤΕΟ έχει να κάνει με τις πιέσεις που ασκούν οι ιδιοκτήτες συνεργείων, οι οποίοι δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό αλλά ούτε και τις κατάλληλες υποδομές που προβλέπει ο νόμος».
Παράλληλα, στελέχη της αγοράς τονίζουν πως δεν έχει θεσμοθετηθεί η προσκόμιση ΚΤΕΟ κατά τη διάρκεια μεταβίβασης κάποιου δικύκλου και όσες Διευθύνσεις Μεταφορών τις απαιτούν στην πραγματικότητα παρανομούν.
Οσον αφορά στους ελέγχους της Τροχαίας, δεν έχει καταγραφεί μέχρι πρότινος καμία παράβαση για ΚΤΕΟ σε δίκυκλο, καθώς ακόμη και οι εργαζόμενοι στην Τροχαία δεν έχουν ενημερωθεί από τις Αρχές ώστε να ζητούν το Πιστοποιητικό Ελέγχου...

imerisia.gr