Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Παρεμβάσεις για μείωση τιμών ζητά η τρόικα


Μέτρα για την υποχώρηση των τιμών στην αγορά φέρεται να ζητά η τρόικα από το υπουργείο Ανάπτυξης, για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που παρατηρούνται στην αγορά, και οι οποίες διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου, τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί από τη γενική γραμματεία Εμπορίου επιστολή σε όλους τους παράγοντες της αγοράς και τους καταναλωτές, προκειμένου έως το τέλος Σεπτεμβρίου να καταθέσουν τις απόψεις τους και τις θέσεις τους σχετικά με τους τομείς στους οποίους πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις.

Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψε σχετική σύμβαση με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), μέσω της οποίας ο Οργανισμός θα παράσχει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά για τους τομείς παρεμβάσεων, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Στη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης συζητήθηκε και το θέμα των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, και σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα υπάρξει κατ' αρχήν συμφωνία-πλαίσιο με τους εμπλεκόμενους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, η οποία θα κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις τράπεζες.

Από την ελληνική πλευρά αναφέρθηκαν οι παρεμβάσεις και διαδικασίες για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και των εξαγωγών και οι οποίες θα παρουσιαστούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος, ενώ θετική ήταν η πρώτη προσέγγιση των εκπροσώπων της τρόικας στην προσπάθεια του υπουργείου για ρύθμιση των δανείων, χωρίς όμως ούτε η ελληνική πλευρά ούτε η τρόικα να ανακοινώσουν λεπτομέρειες για το θέμα αυτό.

Συζητήθηκε, τέλος, και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων για τις οποίες ζητήθηκε επίσπευση και άρση των εμποδίων για να ξεκινήσει η αναπτυξιακή πορεία, ενώ αποφασίσθηκε να ζητηθεί αρωγή από την Παγκόσμια Τράπεζα στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας.

www.kathimerini.gr