Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Ο λόγος του Μπρέιβικ στη σκηνή

Από το θέατρο του παραλόγου στην τέχνη του θεάτρου: ο λόγος του νορβηγού δολοφόνου Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ θα γίνει θεατρικό έργο που θα ανέβει στη Γερμανία. Μια Γερμανίδα ηθοποιός... τουρκικής καταγωγής ονόματι Σάσα Σοϊντάν θα μεταφέρει τον παρανοϊκό λόγο που εκφώνησε στο δικαστήριο ο νορβηγός εξτρεμιστής, ο οποίος σκότωσε πέρυσι 77 ανθρώπους στη διπλή επίθεση στο Όσλο και το νησί Ουτόγια. Τη διασκευή, η οποία δεν είναι δραματοποίηση αλλά απλό ανάγνωσμα, έχει κάνει ο ελβετός σκηνοθέτης Μίλο Ράου.

«Δεν είναι μια καλή ομιλία, ούτε καλό θέατρο», σημείωσε ο Ράου. «Θέλω να δείξω ένα κείμενο και μια ιδεολογία, δεν θέλω να παρουσιάσω τον άνθρωπο που υπάρχει πίσω από αυτό, γι’ αυτό επέλεξα αυτή την τελείως μη αυθεντική απεικόνιση».

«Το ιδεολογικό “μανιφέστο” του Μπρέιβικ είναι μια απεικόνιση της πολιτισμικής κρίσης που επικρατεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο και εκφράζεται με μια αυξανόμενη λαϊκιστική ξενοφοβία», δήλωσε σχετικά η Κίρστεν Σίμονσεν καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Ροσκίλντε της Δανίας. Κάποιες από τις απόψεις του, όπως για παράδειγμα ότι η Ευρώπη και οι αυτόχθονες πολιτισμοί της αποδυναμώνονται από τη μετανάστευση, αναδιαμορφώνουν τις ακροδεξιές πολιτικές της ηπείρου εδώ και χρόνια.



Οι θεατρικές παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στη Βαϊμάρη και το Βερολίνο με στόχο να προωθήσουν την άποψη ότι, αν και οι πράξεις του Μπρέιβικ είναι αυτές ενός παρανοϊκού, η ιδεολογία που τον οδήγησε σε αυτές είναι εξαιρετικά διαδεδομένη σε δημοκρατικές κοινωνίες, όπως αυτές της Ελβετίας και της Γερμανίας –κατά τον 35χρονο Ράου. Οι παραστάσεις θα γίνουν στις 19 Οκτωβρίου στη Βαϊμάρη και στις 27 Οκτωβρίου στο Βερολίνο και θα ακολουθήσει πάνελ συζήτησης.
antinews.gr