Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012
Η “πράσινη” αποτέφρωση νεκρών διαδίδεται
Πριν από ένα έτος, το econews.gr είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο σχετικά με την καινοτόμο τεχνολογία αποτέφρωσης νεκρών που εφαρμόζει η σκωτσέζικη εταιρεία Resomation Ltd.
Η Resomation είχε εγκαταστήσει την πρώτη μονάδα “αλκαλικής υδρόλυσης” στην Πολιτεία της Φλόριντα. Πλέον, μια δεύτερη μονάδα λειτουργεί στη Μινεσότα.
Η «αλκαλική υδρόλυση», δηλαδή η διάλυση της σορού σε θερμό αλκαλικό ύδωρ, είναι μια περιβαλλοντικά φιλική εναλλακτική στην καύση νεκρών, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, καθώς εκπέμπει 30% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και χρησιμοποιεί το ένα έβδομο της ενέργειας.
Προστατεύει δε από τα δεινά της συμβατικής αποτέφρωσης, η οποία συνεπάγεται την έκλυση οξειδίων του αζώτου, μονοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του θείου, υδροφθορίου, υδροχλωρίου, μικροσωματιδίων, αλλά και βαρέων μετάλλων που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα.
Επιτρέπει δε τον πλήρη διαχωρισμό και ασφαλή απόθεση του αμαλγάματος που βρίσκεται στα σφραγίσματα των δοντιών. Ο υδράργυρος που εκλύεται από την καύση του αμαλγάματος στα κρεματόρια ευθύνεται για το 16% των συνολικών εκπομπών υδραργύρου στην ατμόσφαιρα της Μεγάλης Βρετανίας.
Η Resomation σύμφωνα με τον ιδρυτή της, Σάντυ Σάλλιβαν, ανάπτυξε το σύστημα αλκαλικής υδρόλυσης προκειμένου να ανταπεξέλθει στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα.
Όσον αφορά στα τεχνικά στοιχεία, η σορός του νεκρού τοποθετείται σε ένα διάλυμα νερού και υδροξειδίου του καλίου, υπό συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, 10 ατμοσφαιρών και 180 βαθμών Κελσίου αντίστοιχα, για χρονικό διάστημα δυόμιση έως τριών ωρών.
Ο ιστός του σώματος διαλύεται στο υγρό το οποίο εν συνεχεία διοχετεύεται στο σύστημα αποχέτευσης, χωρίς να ενσκήπτει κίνδυνος για το περιβάλλον.
Τα οστά από την άλλη πλευρά απομακρύνονται από τη μονάδα και διοχετεύονται σε ένα θραυστήρα, όπου συλλέγονται μέταλλα, όπως ο επικίνδυνος υδράργυρος και τεχνητά μέλη, για περαιτέρω επεξεργασία.
Μέχρι στιγμής η Resomation έχει επεξεργαστεί τις σορούς 10 νεκρών στη Φλόριντα, ενώ η νέα μονάδα στη Μινεσότα αναμένεται να ενισχύσει τη δραστηριότητα της εταιρείας.
Οκτώ ακόμα αμερικανικές Πολιτείες έχουν ψηφίσει νόμους για να επιτραπεί η χρήση της τεχνολογίας της Resomation στο έδαφός τους.
econews