Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Το “τέρας” των Πυρηναίων αποκαλύπτει τα μυστικά του


Στα ίχνη ενός από τα πιο περίεργα όντα που ενδημούν στη Γηραιά Ήπειρο βρίσκονται ερευνητές στην περιοχή των Πυρηναίων, ανάμεσα στην Ισπανία και τη Γαλλία.

Πρόκειται για τον “τυφλοπόντικα” των Πυρηναίων (Galemys pyrenaicus) ο οποίος κάποτε ήταν διαδεδομένο είδος σε ορεινές περιοχές της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας. Πλέον το Πάρκο Alt Pirineu αποτελεί ένα από τα ελάχιστα καταφύγια του παράξενου είδους, το οποίο βρίσκεται στο τέλος μιας αρχαίας εξελικτικής αλυσίδας.

Το Galemys pyrenaicus έχει μέγεθος ποντικιού χάμστερ και το τρίχωμά του είναι γκρι γυαλιστερό. Είναι υδρόβιο θηλαστικό και ασπόνδυλο. Έχει τεράστια μύτη σε σύγκριση με το μέγεθός του, η οποία μοιάζει με προβοσκίδα ελέφαντα και πολύ μικρά μάτια. Τα μπροστινά πέλματα είναι μικροσκοπικά, αλλά τα πίσω τεράστια και μεμβρανώδη, ενώ φέρει μια παχιά, φολιδωτή ουρά.

“Είναι ένα εξαιρετικό πλάσμα, ένα από τα πιο περίεργα που ενδημούν στην Ευρώπη” λέει στο BBC η Δρ Γιολάντα Μελέρο από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντήν της Σκωτίας, η οποία συνεργάζεται με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης στην έρευνα.

Λίγα πράγματα είναι γνωστά για το τέρας των Πυρηναίων, καθώς τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 δεν είναι αξιόπιστα.

Είναι επίσης δύσκολη η “σύλληψη” του μυστηριώδους θηλαστικού καθώς κυκλοφορεί τη νύχτα και ζει στο νερό.

Το “τέρας” των Πυρηναίων, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, θα ρίξει φως στο αρχαίο παρελθόν μας καθώς πρόκειται για το τελευταίο μέλος μιας μακράς εξελικτικής αλυσίδας.

Παλαιότερα κυκλοφορούσαν πολλά παρόμοια όντα της συνομωταξια των Desmaninae. Πλέον απομένουν ως μέλη του είδους οι Desmana moschata, που ενδημούν στη Ρωσία και είναι πιο μεγάλα και τριχωτά από τους Ίβηρες συγγενείς τους.

Οι ερευνητές θα ερευνήσουν το DNA του είδους για να αποκαλύψουν τα μυστικά του, αλλά και για να ανακαλύψουν τους λόγους που επιβίωσε σε αντίθεση με άλλα συγγενικά.

Ο “τυφλοπόντικας” των Πυρηναίων βλέπει τους βιότοπούς του να συρρικνώνονται εξαιτίας μεταβολών στον ρου ποταμών και ρεμάτων από την κατασκευή φραγμάτων και άλλων έργων υποδομής, αλλά και της ρύπανσης των υδάτων από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

econews