Οι απεγνωσμένες προσπάθειες της Ελλάδας να αποφύγει τη χρεοκοπία φαίνεται ότι δεν πείθουν τους αμερικανικούς κολοσσούς, οι οποίοι προετοιμάζονται για έναν οικονομικό Αρμαγγεδώνα: την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τη διάλυση της ευρωζώνης, με ένα ντόμινο εκρηκτικών επιπτώσεων.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο στους New York Times, στα χειρότερα σενάρια που βρίσκονται υπό εξέταση για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου, περιλαμβάνονται αποστολές χρημάτων με φορτηγά στα ελληνικά σύνορα ή υπάλληλοι ξένων κολοσσών έτοιμοι να μπουν σε ένα τρένο μεταφέροντας στις αποσκευές τους χρήματα για στελέχη και προμηθευτές στην Αθήνα...
Οι αμερικανικές εταιρίες, είναι πολύ πιο επιθετικές στην αναζήτηση πληροφοριών, λέει ο Τζον Γκίμπονς, της JPMorgan Chase: "Προετοιμαζόμαστε έναντι του ακραίου. Δεν χάνεις τίποτα με αυτό" λέει.
Συγκεκριμένα, η Bank of America Merrill Lynch έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να γεμίσει φορτηγά με μετρητά, ούτως ώστε να τα στείλει στα ελληνικά σύνορα και να εξασφαλιστεί με τον τρόπο αυτό η ρευστότητα για πελάτες και προμηθευτές στην Ελλάδα στην περίπτωση που το νόμισμα καταστεί μή διαθέσιμο.
Η Ford, από την πλευρά της, έχει ρυθμίσει το λογισμικό της σύστημα έτσι ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί το νέο ελληνικό νόμισμα, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο θα είναι το κύμα του σοκ σε άλλες χώρες από μία ελληνική έξοδο, αλλά μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει ζωηρές ενημερώσεις τους πελάτες τους για το πώς να προετοιμαστούν σε μία διάσπαση της ευρωζώνης.
Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση στις διαβεβαιώσεις από ευρωπαίους πολιτικούς ότι η κρίση είναι διαχειρίσιμη και ότι η νομισματική ένωση θα διατηρηθεί ενιαία.
Η JP Morgan έχει ήδη δημιουργήσει νέους λογαριασμούς με σκοπό οι αμερικανικοί κολοσσοί να είναι σε θέση να κάνουν χρήση της νέας δραχμής στην Ελλάδα ή οποιοδήποτε νόμισμα που θα μπορούσε να διαδεχθεί το ευρώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
"Μπορούμε να πούμε ότι οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις προετοιμάζονται", ανέφερε μάνατζερ της Corporate Executive Board, ιδιωτικής συμβουλευτική εταιρία.
Σύμφωνα πάντα με τους ΝΥΤ, σε έκθεση της εταιρίας που πραγματοποιήθηκε αυτό το καλοκαίρι, διαπιστώθηκε ότι το 80% των πελατών που ρωτήθηκαν, δήλωσαν ότι αναμένουν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ το ένα πέμπτο αυτών πιστεύουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
"Δεκαπέντε μήνες νωρίτερα, όταν αρχίσαμε να εστιάζουμε σε αυτό, λέγαμε ότι ήταν αδιανόητο", ανέφερε ο Χάινερ Λάιστεν, στέλεχος της Boston Consulting Group στην Κολωνία.
Και πρόσθεσε: "Τώρα πλέον δεν είναι ούτε απίθανο ούτε αδιανόητο".
Η εταιρεία του Λάιστεν, όπως και η PricewaterhouseCoopers, έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν και το πότε θα γίνει μία ελληνική αποχώρηση από το ευρώ, φοβούμενοι μήπως το νέο "σκάσει" μια Παρασκευή βράδυ, όταν οι παγκόσμιες αγορές είναι κλειστές.
"Είχαμε συζητήσεις με δεκάδες εταιρίες και εργαζόμαστε για κάποιες από αυτές. Σχεδόν όλες έχουν γίνει τις τελευταίες 90 ημέρες" λέει ο Πίτερ Φρανκ της Pricewaterhouse.
Και προσθέτει: "Οι εταιρείες μας κάνουν ερωτήσεις όπως "τί κάνουμε, αν ανακοινωθεί μία νύχτα Παρασκευής ότι η Ελλάδα βγαίνει από την ευρωζώνη". Σε κάποιες περιπτώσεις, οι εταιρείες έχουν στην άκρη σχέδια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως να υπάρχει κάποιος έτοιμος να μπει σ' ένα τρένο για Αθήνα φορτωμένος 50.000 ευρώ για να πληρώσει τους εργαζομένους".
"Το πρόσφατο κύμα προετοιμασιών από αμερικανικές εταιρείες για ενδεχόμενο Grexit σηματοδοτεί μία πλήρη αλλαγή της στάσης τους σε σχέση με το παρελθόν", αναφέρει η Κάρολ Μπερντ, επικεφαλής των υπηρεσιών παγκόσμιων συναλλαγών στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική της Bank of America Merrill Lynch.
Και συμπληρώνει: "Όταν αρχίσαμε να δίνουμε συμβουλές, τις δίναμε δωρεάν σαν σάντουιτς ή μπισκότα. Τώρα αυτό έχει αλλάξει. Τα σχέδιά μας εστιάζονται σε τρία σενάρια: Μεμονωμένη έξοδος χωρας από το ενιαίο νόμισμα, έξοδος περισσοτέρων του ενός κρατών και πλήρης διάλυση της ευρωζώνης".
"Έχουμε εξετάσει πολλά σενάρια, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που ένα ή περισσότερα κράτη θα χρειαστούν να αλλάξουν νόμισμα, δηλώνει ο Ρότζερ Γκρίφιθ, υπεύθυνος εκτιμητής κινδύνων της MasterCard.
"Έχουμε προσδιορίσει τις λειτουργίες αλλά και τα επικονωνιακά μέτρα που θα λάβουμε. Πρακτικά, μπορούμε να κάνουμε αλλαγή μέσα σε μία μέρα ή δύο και να προσαρμόσουμε τα συστήματά μας" προσθέτει.
Η Visa, από την πλευρά της, έχει δηλώσει ότι θα είναι ικανή να περάσει στην μετάβαση σε ένα νέο νόμισμα "με τις μικρότερες δυνατές επιπλοκές για πελάτες και εμπόρους".
Στην Ευρώπη επίσης η μητρική εταιρία των Iberia Airlines και British Airways παραδέχονται ότι προετοιμάζουν σχέδια για την περίπτωση εξόδου της Ισπανίας από το ευρώ.
nooz.gr