Παρά τον «βομβαρδισμό» των ερωτήσεων στους επτά συλληφθέντες, καμία απάντηση δεν διαφώτισε τις Aρχές σχετικά με το πού βρίσκεται ο 26χρονος
Σενάριο κινηματογραφικής ταινίας με σασπένς, αγωνία και άγνωστο τέλος θυμίζει η απαγωγή του 26χρονου Μάριου Παπαγεωργίου. Οι κρυφές πτυχές της ιστορίας, αλλά και οι δραματικές λεπτομέρειες που κρύβονται πίσω από την υπόθεση έχουν προκαλέσει την ανησυχία των Αρχών.
Το... σκηνικό συμπληρώνει ο ρόλος του 71χρονου φίλου της οικογένειας του απαχθέντος που φέρεται ως ο «αρχηγός» της συμμορίας που οργάνωσε την εγκληματική πράξη.
Την περασμένη Τρίτη, οι αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Ασφάλειας Αττικής κατάφεραν να συλλάβουν επτά άτομα, που φέρονται ως οι δράστες της αρπαγής του νεαρού. Ωστόσο η απαγωγή έχει εξελιχθεί σε θρίλερ, αφού ο νεαρός παράμενε άφαντος μέχρι χθες.
Παρά τις αγωνιώδεις αναζητήσεις της αστυνομίας, κανένα ίχνος του νεαρού δεν έχει εντοπιστεί, ενώ ούτε οι προφυλακισθέντες ως δράστες της απαγωγής έχουν δώσει κάποια πληροφορία για του πού μπορεί να βρίσκεται. Παρά τον «βομβαρδισμό» των ερωτήσεων που υπέβαλαν στους επτά συλληφθέντες η 4η ειδική ανακρίτρια και ο εισαγγελέας Γνωμοδοτήσεων την Παρασκευή, καμία απάντηση δεν διαφώτισε τις αρχές σχετικά με το πού βρίσκεται ο 26χρονος.
Το σοκ για την οφθαλμίατρο Βαρβάρα Παπαγεωργίου, μητέρα του 26χρονου, ήταν διπλό, αφού ο Π. Μιχαλεάκος ήταν φίλος της οικογένειας... Πληροφορίες αναφέρουν ότι, ειδικά μετά τον θάνατο του συζύγου της, οφθαλμιάτρου, ο 71χρονος είχε σταθεί δίπλα στην οικογένεια στα «δύσκολα» που κατά καιρούς περνούσε. Για τον λόγο αυτόν, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μητέρα φέρεται να είχε επικοινωνήσει μαζί του ζητώντας βοήθεια για την εξαφάνιση του παιδιού της. Ως συνταξιούχος πολιτικός υπάλληλος στην Αμερικανική Βάση του Ελληνικού, ο 71χρονος υποστήριζε στον κύκλο του ότι διατηρούσε επαφές με διεθνείς μυστικές υπηρεσίες και μάλιστα τις πιο... σκληροπυρηνικές. Στην εμπιστοσύνη της οφθαλμιάτρου συνέβαλλε και το γεγονός ότι ο ηλικιωμένος έχει και δύο γιους οι οποίοι υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ. Πού να φανταστεί η γυναίκα πως οι γιοι του -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν είχαν καμία σχέση μαζί του εδώ και καιρό...
Εβαλε στόχο τη μητέρα
Στην πραγματικότητα, αντί να βοηθήσει την άτυχη μητέρα, ο 71χρονος έκανε το αντίστροφο. Οταν κατάλαβε ότι δεν επρόκειτο να μαζέψει όλα τα χρήματα που της ζητούσε -620.000 ευρώ για την ακρίβεια, ενώ η γυναίκα είχε καταφέρει να μαζέψει 320.000- αποφάσισε να απαγάγει ή και να ληστέψει την ίδια! Ηταν η στιγμή που οι αξιωματικοί, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή τον είχαν υπό παρακολούθηση, αποφάσισαν να τον συλλάβουν. Τον ίδιο και όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί του για να οργανωθεί η απαγωγή.
Τη δική του εκδοχή της ιστορίας έδωσε ο 71χρονος στην ανακρίτρια και τον εισαγγελέα. Ο Πέτρος Μιχαλεάκος φέρεται να δήλωσε αρχικά ότι ο 26χρονος του χρωστούσε χρήματα από ναρκωτικά, ενώ την Παρασκευή επέμεινε ότι ο ίδιος ο νεαρός είχε οργανώσει την απαγωγή του για να πάρει χρήματα από τη μητέρα του. Εφτασε μάλιστα να ισχυριστεί ότι το παιδί είναι υιοθετημένο, κάτι που η οικογένεια διαψεύδει.
Σύμφωνα με την αστυνομία, αλλά και όσα φέρεται να είπαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στον εισαγγελέα, ο 71χρονος υπήρξε ο εμπνευστής και «αρχηγός» της ομάδας. Σε αυτόν αποδίδεται ρόλος «υποβολέα» των ατόμων που επικοινωνούσαν με τη μητέρα, υποδεικνύοντάς τους τι να πουν. Ακολουθώντας δικές του «συμβουλές», όταν καλούσαν τη γυναίκα, χρησιμοποιούσαν διαφορετικές κάρτες κινητής τηλεφωνίας, ενώ ήταν πολύ προσεκτικοί με τη διάρκεια των κλήσεων προκειμένου να μην εντοπιστούν.
ΚΟΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ
Ολοι οι κατηγορούμενοι απέδωσαν τον ρόλο του ιθύνοντος νου της απαγωγής στον 71χρονο, τον οποίο μάλιστα κατονόμασαν ως «αρχηγό». Πρόκειται για τον Πέτρο Μιχαλεάκο
Η εξαφάνιση και οι συλλήψεις
Ολα ξεκίνησαν αρχές Αυγούστου, όταν ο νεαρός είχε μεταβεί με τη μητέρα του στο εξοχικό τους στο Διακοφτό Αχαΐας. Οι δυο τους θα έμεναν εκεί για αρκετές μέρες, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
«Ημασταν μαζί με τον γιο μου στο εξοχικό μας. Ξαφνικά μου είπε ότι έπρεπε να πάει στο Αίγιο με το αυτοκίνητό του για να βρει έναν φίλο του που τον είχε πάρει τηλέφωνο και τον ήθελε κάτι σοβαρό, όπως του είπε. Από τότε, χάθηκαν και τα ίχνη του, από τότε έχω να τον δω», φέρεται να δήλωσε η μητέρα στην αστυνομία.
Πιο συγκεκριμένα, στις 10 Αυγούστου, και ενώ ο 26χρονος είχε ήδη φύγει για το Αίγιο, άγνωστο άτομο τηλεφώνησε στη μητέρα του αναφέροντας πως έχουν απαγάγει τον γιο της και απαίτησε ως «λύτρα» το χρηματικό ποσό των 620.000 ευρώ, προκειμένου να τον αφήσουν ελεύθερο, απειλώντας παράλληλα για τη ζωή του. Είπε μάλιστα στη μητέρα, προκειμένου να βεβαιωθεί για τη σοβαρότητα της κατάστασης, να μεταβεί σε συγκεκριμένο δρόμο του Παλαιού Φαλήρου, όπου θα έβρισκε το αυτοκίνητο του παιδιού της.
Το μήνυμα
«Σήκωσα το τηλέφωνο και άκουσα από την άλλη γραμμή μια άγνωστη φωνή να μου λέει: "Εχουμε το παιδί σου και θέλουμε 620.000 ευρώ για να το ξαναδείς ζωντανό". Πέρασαν 5 ημέρες και με άφησαν να μιλήσω μαζί του 2 φορές. Πάντα ζητούσαν τα λεφτά επίμονα. Από την 5η μέρα και μετά, δεν τον ξανάκουσα. Πέρασαν 5 μέρες ακόμη και μετά ειδοποίησα πια την αστυνομία», είπε η μάνα στους αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Ασφάλειας Αττικής που χειρίζονται από την πρώτη μέρα την υπόθεση.
Οι αξιωματικοί, με τη συνδρομή της ΕΥΠ, έκαναν άρση απορρήτου του κινητού του 26χρονου. Είδαν λοιπόν ότι οι τελευταίες κλήσεις ήταν με τον 71χρονο, φίλο του νεαρού και γνωστό της οικογένειας, τον οποίον άρχισαν να παρακολουθούν. Αυτός οδήγησε τους αστυνομικούς στους άλλους έξι δράστες, μέλη της σπείρας της απαγωγής.
Οπως προέκυψε, οι δράστες, όταν δεν κατάφεραν να πάρουν τα χρήματα που ήθελαν, σχεδίασαν να απαγάγουν τη μητέρα του 26χρονου. Ηταν η στιγμή που ο επικεφαλής των αστυνομικών ερευνών αποφάσισε ότι πρέπει να παρέμβουν, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Ο ένας μετά τον άλλον, οι δράστες συνελήφθησαν από τους αξιωματικούς. Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες σε σπίτια ύποπτων ατόμων που σχετίζονται με την ομάδα των απαγωγέων, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί κάποιο ίχνος που να οδηγεί στα ίχνη του 26χρονου. Οι αστυνομικοί άφηναν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και αυτό της εμπλοκής του ίδιου του νεαρού στην απαγωγή του...
Το γεγονός πάντως ότι κανένας από τους συλληφθέντες δεν είπε τίποτα σε σχέση με το πού βρισκόταν ή κρατούνταν ο 26χρονος προκάλεσε έντονη ανησυχία στους αξιωματικούς της αρμόδιας υπηρεσίας. Το ενδεχόμενο ο Μάριος να μην είναι εν ζωή είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζουν από την πρώτη στιγμή οι ειδικοί.
Ποιοι είναι οι απαγωγείς του 26χρονου
Για να μπορέσει να αντλήσει στοιχεία από κάθε δυνατή κατεύθυνση, η ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε και έλαβε σχετική Διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, για να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας, οι φωτογραφίες και η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος των επτά ατόμων τα οποία συνελήφθησαν για την υπόθεση.
Εκτός από τον Πέτρο Μιχαλεάκο, έχουν συλληφθεί ο Αριστείδης Κορέντιος του Γεωργίου και της Ευανθίας, που γεννήθηκε το 1967 στη Νίκαια, ο Αναστάσιος Μπασάντης του Μιλτιάδη και της Μεγαλουσιάνας, που γεννήθηκε το 1955 στην Κουμάνη Μεσαρίας Ανδρου, και ο Παναγιώτης Χαϊκάλης του Λεονάρδου και της Ισμήνης, που γεννήθηκε το 1968 στους Αγίους Αναργύρους. Επίσης, συνελήφθησαν τρία μέλη της ίδιας οικογένειας: ο Γεράσιμος Ταμπακάκης, του Ιωάννη και της Αννας, που γεννήθηκε το 1981 στη Νίκαια, ο μεγαλύτερος αδερφός του Βασίλης, που γεννήθηκε το 1977 στον Πειραιά, και η σύζυγός του Ευγενία, που γεννήθηκε το 1976 στον Πειραιά.
Ποινική δίωξη
Σε βάρος των παραπάνω ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για «διεύθυνση, συγκρότηση, ένταξη σε δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων αρπαγής, αρπαγή κατά συναυτουργία με σκοπό εξαναγκασμό παθόντος ή κάποιου άλλου σε πράξη για την οποία δεν έχει υποχρέωση και απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία με σωματική βία κατά προσώπου και απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο ζωής». Ολοι τους προφυλακίστηκαν, πλην της γυναίκας που κρίθηκε ότι είχε περιφερειακό ρόλο στην οργάνωση (λειτουργούσε ως κάλυψη).
Η δημοσίευση των στοιχείων ταυτότητας και της ποινικής δίωξης των επτά αποσκοπεί, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., «στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, καθώς και για την αποκάλυψη της τυχόν τέλεσης εκ μέρους τους ομοειδών πράξεων».
Πηγή: ethnos.gr