Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ ΣΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Με καθυστέρηση δυο εβδομάδων από την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με τη νέα τσουχτερή τιμή, κατόπιν της εξίσωσης των φόρων, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει την προσεχή Πέμπτη την υπουργική απόφαση με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για την χορήγηση επιστροφών φόρου στους δικαιούχους.

Οι τελευταίες πληροφορίες, αναφέρουν ότι αυξάνονται σημαντικά, έναντι των αρχικών σχεδιασμών, τα εισοδηματικά όρια που θα προσδιορίζουν τους δικαιούχους επιστροφών στα 25.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 35.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα τρία πρώτα παιδιά, ενώ αλλαγές υπάρχουν και στο όριο αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας.

Οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου υπολογίζονται στο 80% των φορολογουμένων, απομένει να φανεί όμως πόσοι θα είναι οι «τολμηροί» που θα επιλέξουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης με 1,40 ευρώ το λίτρο.


Προς το παρόν, οι πρατηριούχοι κλαίνε και χρυσές δουλειές κάνουν όσοι πουλάνε, ξύλα, πέλετ, ξυλόσομπες και άλλες εναλλακτικές πηγές θέρμανσης πλην πετρελαίου.

Η υπουργική απόφαση, που αναμένεται να βγει την Πέμπτη, θα ορίζει σύμφωνα με πληροφορίες ότι οι επιστροφές φόρου (0,28 ευρώ το λίτρο, αλλά με πλαφόν κατανάλωσης που θα επιτρέπουν επιστροφές φόρου 840 ευρώ το μέγιστο για περιοχές με πολύ κρύο) θα γίνονται στη βάση των τιμολογίων αγοράς, μετά από ηλεκτρονική αίτηση του φορολογούμενου, εφόσον ο αγοραστής πετρελαίου θέρμανσης περάσει από το κόσκινο τεσσάρων κριτηρίων που αφορούν:

· Εισόδημα. Δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ (το αρχικό σχέδιο 14.000 ευρώ). Για οικογένεια χωρίς παιδιά το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται σε 35.000 ευρώ ( από 23.350 ευρώ), ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα τρία πρώτα προστατευόμενα τέκνα.

· Ακίνητη περιουσία. Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ (από 100.000 ευρώ) για τον άγαμο ή τα 200.000 ευρώ (από 150.000 ευρώ) για τον έγγαμο.

· Επιφάνεια. Το όριο τίθεται στα 120 τ.μ πρώτης κατοικίας, χωρίς να σημαίνει ότι φορολογούμενος με σπίτι 140 τ.μ για παράδειγμα θα εξαιρείται των επιστροφών. Θα δικαιούται επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης που απαιτείται για το τμήμα των 120 τ.μ. εφόσον βεβαίως καλύπτει και τα υπόλοιπα κριτήρια.

· Τεκμήρια. Απευθείας εξαιρούνται από τις επιστροφές όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα και γενικότερα περιουσιακά στοιχεία τα οποία αποτελούν τεκμήρια.

Ο φορολογούμενος, μπαίνοντας στην ειδική εφαρμογή της ΓΓΠΣ, αφού καταχωρίσει τα προσωπικά του στοιχεία, θα διαπιστώνει απευθείας αν είναι δικαιούχος επιστροφής ή όχι στη βάση των παραπάνω τεσσάρων κριτηρίων.

Εφόσον δικαιούται επιστροφή φόρου, το ύψος της θα προσδιορίζεται μετά το χωρισμό της χώρας σε τέσσερις ζώνες στις οποίες έχουν καθοριστεί μέγιστες καταναλώσεις, επί των οποίων υπάρχει δικαίωμα επιστροφής.

Δεν μπορεί για παράδειγμα κάποιος φορολογούμενος στην Κρήτη, να υποβάλλει παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης 5 τόνων, διότι στη συγκεκριμένη περιοχή δικαιούται επιστροφή φόρου για κατανάλωση έως 600 λίτρων.



Συγκεκριμένα μέγιστη κατανάλωση και ζώνες ορίζονται ως εξής:

Α΄ Ζώνη: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία. Η μέγιστη κατανάλωση ορίζεται 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας . Για κατοικία 120 τ.μ (το μέγιστο όριο ) η μέγιστη κατανάλωση είναι 3.000 λίτρα και η μέγιστη επιστροφή 840 ευρώ.

Β΄ Ζώνη: Γιάννενα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα , Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες , Καβάλα, Ξάνθη , Ροδόπη, Έβρος. Η μέγιστη κατανάλωση ορίζεται στα 1.800 λίτρα (15 λίτρα ανά τετραγωνικό) και η μέγιστη επιστροφή στα 504 ευρώ.

Γ΄ Ζώνη: Αττική (εκτός Κυθήρων και νήσων Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαϊα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος , Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα. Η μέγιστη κατανάλωση είναι 960 λίτρα (8 λίτρα ανά τετραγωνικό) και η μέγιστη επιστροφή στα 269 ευρώ.

Δ΄ Ζώνη: Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά , Ιθάκη. Η μέγιστη κατανάλωση 600 λίτρα (5 λίτρα ανά τετραγωνικό) και η μέγιστη επιστροφή 168ευρώ.



με πληροφορίες από το Euro2Day
TheNewDailyMail