Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Τουλάχιστον 1,2 δισ. κόστισε στους Ελληνες ο «τυφώνας Λαυρέντης» στην Proton

Το κατηγορητήριο, με βάση το οποίο αποφασίστηκε η προφυλάκιση του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για τη δράση του ως ιδιοκτήτη της Proton Bank είναι ογκωδέστατο, και απόλυτο: Η ζημία την οποία κλήθηκε να πληρώσει ο ελληνικός λαός ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ.

«Δομημένη ομάδα» που λειτουργεί ως σήμερα με «πλήρως ελεγχόμενα πρόσωπα» στην Proton Bank για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά του, είχε συστήσει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, σύμφωνα με το πολυσέλιδο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για τα ζημιογόνα δάνεια που χορήγησε η τράπεζα, σε εταιρίες αμέσου ή εμμέσου ενδιαφέροντος του κατηγορούμενου επιχειρηματία.

Η ογκώδης δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, περιλαμβάνει συνολικά 33 κατηγορούμενους, στελέχη της τράπεζας και άλλα πρόσωπα.

Αύριο οι τρεις συλληφθέντες, μετά από ένταλμα, θα βρεθούν ενώπιον της ανακρίτριας για τις απολογίες τους, ενώ η συγκατηγορούμενή τους που παραδόθηκε σήμερα θα απολογηθεί την Πέμπτη.



Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, οι κατηγορούμενοι «ενώ γνώριζαν πως η εταιρεία, του Λαυρεντιάδη, Alapis είχε συνολική οφειλή ύψους 1,084 δισ. ευρώ στις 31.12.10 και παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, μεθόδευσαν την άντληση κεφαλαίων από την Proton με τη συνεργασία φαινομενικά άσχετων εταιριών ως προς τον όμιλο Λαυρεντιάδη, που, όμως, ενεργούσαν κατόπιν οδηγιών και υποδείξεων του επιχειρηματία προς εξυπηρέτηση των ατομικών και εταιρικών του συμφερόντων και όχι των επικαλούμενων επιχειρηματικών σχεδίων».

Κατά το κατηγορητήριο, το σχέδιο δανειοδοτήσεων υλοποιήθηκε «δυνάμει εικονικών μεταξύ τους συμφωνικών εξαγοράς εταιριών, κλάδων δραστηριότητας και εν γένει συνεργασιών (παροχής υπηρεσιών, πωλήσεις, δανείων κλπ) που χρηματοδοτήθηκαν από την τράπεζα».

Οπως μάλιστα αναφέρεται στη δικογραφία για τις κινήσεις του επιχειρηματία: «Ασκώντας καταχρηστική εξουσία διόρισε στο ΔΣ της τράπεζας, πλήρως ελεγχόμενα πρόσωπα ώστε να διασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ για τα ατομικά και εταιρικά του συμφέροντα. Αποδυνάμωσε δε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της τράπεζας ώστε να πετύχει ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση του ομίλου Λαυρεντιάδη. Γι' αυτό το λόγο τοποθετήθηκε επικεφαλής στην Επιτροπή Πιστοδοτήσεων η στενή συνεργάτις του Λαυρεντιάδη και τελούσα υπό τις εντολές του που στερείτο βασικών γνώσεων επί τραπεζικών θεμάτων , πιστωτικού κινδύνου και του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου».

Βάσει του βαρύτατου κατηγορητηρίου που συντάχθηκε σε βάρος του, ο κ. Λαυρεντιάδης διετέλεσε μεν τυπικά πρόεδρος του ΔΣ της Proton από 4.1.10 έως 31.2.11, αλλά «κατ' ουσίαν ενεπλάκη ενεργά στη διοίκηση μέσω ειδικών οδηγιών και εντολών προς τα μέλη του ΔΣ ακόμα και μετά την τυπική αποχώρησή του από το Συμβούλιο».

Αναφέρεται μάλιστα ότι υπό περιστάσεις υπεξαιρέσεως και επί ζημία της τράπεζας, ο επιχειρηματίας με τους συνεργάτες του πέτυχε την εκταμίευση κεφαλαίων της τράπεζας, που υπερβαίνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ, μέσω συμβάσεων πιστοδοτήσεως κάθε είδους (κάλυψη ομολογιακών δανείων, συβάσεις πιστώσεως, σε ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό και αυξήσεις πιστωτικών ορίων, δανειακές συμβάσεις ) που διοχετεύθηκαν στον κ. Λαυρεντιάδη και στις εταιρίες του ομίλου του.



Στα στοιχεία της έρευνας τους Εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση αναφέρεται επίσης ότι οι περιστάσεις υπό τις οποίες εγκρίθηκαν και εκταμιεύθηκαν τα ποσά αυτά, με συνοπτικές διαδικασίες, δεν εξασφάλιζαν καμία προοπτική ανάκτησής τους, «όπως προσεπιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ήδη το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων συμβάσεων καταγγέλθηκε λόγω σοβαρών παραβάσεων των συμβατικών υποχρεώσεων των τυπικώς αντισυμβαλλομένων της τράπεζας».

Τονίζεται επίσης ότι ακόμη και κατά το σκέλος που εξοφλήθηκαν, εν όλω ή εν μέρει, κάποιες από τις υποχρεώσεις που ανελήφθησαν έναντι της τράπεζας, «η εξόφληση αυτή δεν έγινε με διαθέσιμα των πιστοδοτούμενων προσώπων, λόγω ευδοκιμήσεως των επιχειρηματικών σχεδίων που χρηματοδοτήθηκαν, αλλά είτε με κεφάλαια της ίδιας της τράπεζας στο πλαίσιο άλλων χρηματοδοτήσεων, είτε με κεφάλαια του Λαυρεντιάδη και εταιριών του, γεγονός που καταδεικνύει άμεσο και αποφασιστικό έλεγχο εκ μέρους του στη λειτουργία των πιστοδοτηθέντων προσώπων».

Σύμφωνα με το «κατηγορώ» των δικαστικών αρχών για την υπόθεση, η εν λόγω δραστηριότητα συνεχίστηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 κάτι που καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ τα φερόμενα επιχειρηματικά σχέδια, για τα οποία έγιναν οι δανειοδοτήσεις , εγκαταλείφθηκαν και ήταν οπωσδήποτε αδύνατη η εξυπηρέτηση των υπέρογκων δανειακών υποχρεώσεων που βάρυναν τις πιστοδοτηθείσες εταιρίες, «εντούτοις πολλές από αυτές μεταβιβάστηκαν αιφνιδιαστικά υπό άγνωστες περιστάσεις, εν αγνοία της τράπεζας που τις χρηματοδότησε, σε κυπριακή εταιρία με τη επωνυμία MIDEAS HOLDINGS LTD που ελέγχεται από το Λαυρεντιάδη, μέσω παρένθετων προσώπων , ενώ η συνεργασία του με πολλούς από τους συνεργούς του συνεχίζεται μέχρι σήμερα και σε πολλές περιπτώσεις δανειακές υποχρεώσεις των εν λόγω πιστοδοτηθέντων από τις εν λόγω χρηματοδοτήσεις εξυπηρετήθηκαν με δικά του κεφάλαια».

Βάση του εισαγγελικού πορίσματος που έχει στα χέρια της η ανακρίτρια κυρία Ιωάννα Χατζάκη από τις όλες παράνομες ενέργειες του κ. Λαυρεντιάδη και των συνεργών του προκλήθηκε μεγάλη ζημιά στην Τράπεζα Proton η άδεια λειτουργίας της οποίας ανακλήθηκε.



Επιπλέον διαπιστώνεται ζημιά:

Των μετόχων της τράπεζας, λόγω του εκμηδενισμού της αξίας των μετοχών τους, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Δημοσίου που κάλυψε πάνω από 17 εκατομμύρια προνομιούχες μετοχές , ονομαστικής αξίας 4,49 ευρώ η κάθε μια , με τη διάθεση σχεδόν 80 εκατομμυρίων ευρώ λόγω της υπαγωγής της τράπεζας στις διατάξεις περί στήριξης του τραπεζικού συστήματος, με δεδομένο ότι οι υποχρεώσεις της τράπεζας προς μετόχους, κοινούς και προνομιούχους, παρέμειναν στο παθητικό της υπό εκκαθάριση τράπεζας.Του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς επιβαρύνθηκε με την υποχρέωση καταβολής 250 εκ. ευρώ για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου της ΝΕΑΣ PROTON BANK.Του ταμείου Εγγύησης καταθέσεων το οποίο με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών επιβαρύνθηκε με την υποχρέωση καταβολής 862 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της διαφοράς αξίας μεταξύ των μεταβιβασθέντων στο νέο πιστωτικό ίδρυμα από το υπό εκκαθάριση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού.Της ΝΕΑΣ PROTON BANK στο ενεργητικό της οποίας συμπεριλαμβάνονται κάποια από τα επίμαχα δάνεια, πολλά εκ των οποίων έχουν καταγγελία συμβάσεων, λόγω παραβίασης συμβατικών υποχρεώσεων και τέλοςΤης Τράπεζας της Ελλάδας.

Πηγή: iefimerida
xespao