Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

«Η στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα θα παραμείνει υποχρεωτική»

Mε κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος έκλεισε το θέμα περί κατάργησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας που άνοιξε με πρόσφατο έγγραφο της Κομισιόν το οποίο ενέτασσε σχετική πρόταση σε σχέδιο για περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών. Ένα καλό πήγε να κάνει η Τρόικα κι αυτό...


«Η στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα είναι και θα παραμείνει υποχρεωτική. Ουδέποτε η ελληνική κυβέρνηση συζήτησε τέτοιο θέμα και ουδέποτε πρόκειται να το συζητήσει» ανέφεραν κύκλοι του υπουργού Εθνικής Άμυνας στα «ΝΕΑ», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η θητεία θα μείνει με την μορφή που έχει σήμερα.

Το θέμα ανέκυψε από έκθεση του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα με ημερομηνία μια ημέρα μετά την συνεδρίαση του Eurοgroup και η οποία αναφέρεται στην ανάγκη μειώσεων που πρέπει να γίνουν στις λειτουργικές δαπάνες στην άμυνα.

Με τον Πρωθυπουργό

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση στην άμυνα προβλέπονται μειώσεις μέχρι το 2016 που κυμαίνονται από 41 έως 62% σε «λειτουργικές δαπάνες» αλλά προστίθεται ότι: «...περαιτέρω εξορθολογισμός των δαπανών μπορεί να γίνει μέσω αύξησης της χρήσης των ηλεκτρονικών προμηθειών και κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας»!

Η δημοσιοποίηση του θέματος άναψε φωτιές στην κυβέρνηση και αμέσως υπήρξε επικοινωνία του Υπουργού Άμυνας με τον Πρωθυπουργό κ Αντώνη Σαμαρά - για να ακολουθήσει η κατηγορηματική διάψευση του θέματος.

Πώς όμως θα γίνει κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας την στιγμή που απαγορεύονται οι προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) για να αναπληρώσουν τα κενά από μια εθελοντική στράτευση, η έκθεση δεν το αναφέρει!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα έχει απαγορεύσει τις προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών εδώ και δυο χρόνια με αποτέλεσμα τη μείωση της οροφής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Έχει επίσης σταδιακά επιβάλει μείωση στον αριθμό των εισαγομένων σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές έτσι ώστε από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος το συνολικό ποσοστό μείωσης των εισαγομένων να αγγίζει το 50%!

Και αυτό με τη σειρά του έχει συμβάλει στη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τι ισχύει

Σήμερα η θητεία είναι εννέα μήνες στον στρατό ξηράς και δώδεκα μήνες για όσους υπηρετούν στις περισσότερες μονάδες Ναυτικού και Αεροπορίας.

Το 9μηνο για Ναυτικό και αεροπορία ισχύει μόνο για όσους υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Οσον αφορά τις προμήθειες, η πρόταση για μείωση των δαπανών μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών - χρήση ηλεκτρονικών μέσων- ήδη εξετάζεται και υπάρχουν μελέτες για αξιοποίηση.


Πηγή: tanea.gr