Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

BlackBerry: Έδιωξε τον Έλληνα Mike Lazaridis, αλλάζει όνομα και βγάζει νέα κινητά για να σωθεί




Νέο όνομα, νέα αρχή για την εταιρεία του BlackBerry, η οποία, παρουσιάζοντας το λειτουργικό σύστημα BlackBerry 10 και δύο νέες συσκευές smartphones, στα οποία... ποντάρει την επιβίωσή της, ανακοίνωσε και την αλλαγή του ονόματός της από Research In Motion σε BlackBerry.

“Μεταμορφωθήκαμε μέσα και έξω. Για αυτό είμαι ευτυχής να σας ανακοινώσω ότι πλέον είμαστε η BlackBerry”, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Thorsten Heins. Ο Heins χαρακτήρισε την πλατφόρμα BlackBerry 10 σαν μια νέα μέρα στην ιστορία της εταιρείας.

Ουσιαστικά, το μέλλον της εταιρείας θα κριθεί από την επιτυχία της πλατφόρμας. Η εταιρεία ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της και μπαίνει στη μάχη του ανταγωνισμού απέναντι στην Apple, στο Android της Google και στο Windows Phone της Microsoft.

Η Research In Motion ήταν η εταιρεία που δημιούργησε την αγορά των smartphones. Το BlackBerry ήταν το πρώτο ευρείας κυκλοφορίας κινητό που έδινε στο χρήστη του πρόσβαση στα e-mails του.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, είναι ότι πίσω από αυτή την επιτυχία βρίσκεται ένας Έλληνας. Γεννημένος από Έλληνες γονείς στην Τουρκία, ο Mike Lazaridis ήταν πέντε ετών το 1966, όταν η οικογένειά του μετακόμισε στον Καναδά. Σε ηλικία 12 ετών κέρδισε το βραβείο της δημοτικής βιβλιοθήκης της πόλης όπου έμενε, γιατί είχε διαβάσει όλα τα βιβλία φυσικής που μπορούσε να βρει στα ράφια της. Όμως, το 1984 και μόλις δύο μήνες πριν από την αποφοίτησή του, εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο, όπως εξάλλου έχουν κάνει και άλλα από τα «μεγαλύτερα μυαλά» του τεχνολογικού κλάδου. Όπως αποδείχθηκε, η απόφαση αυτή ήταν το πρώτο του βήμα προς την επιτυχία.

Με 15.000 δολάρια δανεικά από τους γονείς του και ένα συμβόλαιο με την General Motors, ο Lazaridis και δύο άλλοι φίλοι του ιδρύουν την Research In Motion (RIM).

Η επένδυσή τους δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί καλύτερα. Τo BlackBerry έγινε γρήγορα το απαραίτητο εργαλείο ολόκληρης της Wall Street αλλά και πολλών ακόμα επαγγελματιών, πριν από την κυκλοφορία του iPhone.

Οι εκατομμύρια συνδρομητές του BlackBerry δήλωναν πως δεν ζουν ούτε στιγμή χωρίς αυτό. Οι ιστορίες εκείνων που είχαν «τραυματίσει» τους αντίχειρές τους από την υπερβολική χρήση του BlackBerry, ή συνήθιζαν να ρίχνουν κλεφτές ματιές στη συσκευή με σχεδόν ψυχαναγκαστικό τρόπο, κάθε λίγα λεπτά, έγιναν παροιμιώδεις. Το BlackBerry χαρακτηριζόταν και «CrackBerry» (μία έκφραση που χρησιμοποιήθηκε τόσο πολύ το 2006, ώστε έφτασε να γίνει η λέξη της χρονιάς, κερδίζοντας μάλιστα μια θέση και στο λεξικό), καθώς θεωρείτο το «ναρκωτικό» των επαγγελματιών.

Παρά την επιτυχία του, ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας δεν θυμίζει σε τίποτα τα άλλα αφεντικά της Σίλικον Βάλεϊ. Όπως δηλώνει, εξακολουθεί να αναζητά τις προσφορές που θα του εξοικονομήσουν 3 δολάρια κάθε φορά που παραγγέλνει πίτσα, ενώ προτιμά να διαθέσει μέρος από τα έσοδά του για τη χρηματοδότηση του μεγάλου του πάθους, της έρευνας.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η RIM έπεσε θύμα της επιτυχίας της. Έχοντας δημιουργήσει την αγορά των smartphones από το μηδέν, δεν κατάφερε να ακολουθήσει τους ρυθμούς των ανταγωνιστών, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω έναντι του Android της Google και του iPhone.

Το BlackBerry 10 είναι η τελευταία της ελπίδα για μια αντεπίθεση στον κλάδο όπου κάποτε κυριαρχούσε.

Η νέα σελίδα της εταιρείας, όμως, γράφεται πλέον χωρίς τους δύο συνιδρυτές της, αφού τον Ιανουάριο του 2012, και υπό το βάρος της απαξίωσης της RIM, οι Lazaridis και Balsillie παρέδωσαν τους τίτλους του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, που μοιράζονταν.

newmoney.gr