Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Συμφωνία για φθηνότερο φυσικό αέριο για τα Ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις



- Πολύ φθηνότερο, μέχρι 30%, φυσικό αέριο για τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξασφαλίζει η συμφωνία
- Το αέριο θα έρθει στην Ελλάδα από την Κασπία μέσω του αγωγού TAP
- Η συμφωνία θα πιέσει την Gazprom να ρίξει τις τιμές της προς την Ελλάδα, που είναι εως και 50% ακριβότερες από το μέσο ευρωπαϊκό όρο

Στις 19 Σεπτεμβρίου θα πέσουν οι οριστικές υπογραφές, στο Μπακού, μίας πολύ σημαντικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν.

Η συμφωνία αυτή θα προβλέπει την προμήθεια ποσότητας 1 δισ. κυβικών μέτρων αερίου για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς.

η Ελλάδα θα καλύψει το ένα τέταρτο των αναγκών της με φθηνότερο, εως και 30% σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, αέριο
Το φθηνότερο φυσικό αέριο αναμένεται να έρθει στη χώρα μας το 2019 και θα είναι το πρώτο άμεσο αποτέλεσμα του αγωγού TAP, μέσω του οποίου θα φτάσει στην Ελλάδα από την Κασπία.

Ενδεικτικό της σπουδαιότητας της συμφωνίας με τους συγκεκριμένους όρους είναι πως αυτή η φόρμουλα τιμολόγησης δεν υπήρχε στη συμφωνία προμήθειας της Ελλάδας με αέριο από τη ρωσική Gazprom.

Το αζέρικο φυσικό αέριο, που αναμένεται να καλύψει περίπου το 25% των αναγκών της Ελλάδας, θα είναι φθηνότερο διότι στη συμφωνία περιλαμβάνεται μία φόρμουλα τιμολόγησης που ουσιαστικά σημαίνει πως το κόστος του αερίου που θα αγοράζει η ΔΕΠΑ θα υπολογίζεται με βάση τη διακύμανση του αργού πετρελαίου αλλά και την τιμή του φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά κέντρα διακίνησης και τιμολόγησης του προϊόντος.

Ενδεικτικό της σπουδαιότητας της συμφωνίας με τους συγκεκριμένους όρους είναι πως αυτή η φόρμουλα τιμολόγησης δεν υπήρχε στη συμφωνία προμήθειας της Ελλάδας με αέριο από τη ρωσική Gazprom.

Η συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να έχει πολλαπλά ωφέλη.

- Πρώτα πρώτα η Ελλάδα θα καλύψει το ένα τέταρτο των αναγκών της με φθηνότερο, εως και 30% σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, αέριο

- Δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό είναι πως με βάση αυτή τη συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση θα ''κατέβει'' με ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη με την Gazprom για την μείωση της τιμής του αερίου που μας προμηθεύει

- Τρίτο είναι πως έμπρακτα αποδεικνύει τα ωφέλη της διέλευσης από την χώρα μας του αγωγού TAP, μέσω του οποίου και ''ανεξαρτητοποιούμαστε'' από τους Ρώσους και μπορούμε να πετύχουμε καλύτερες τιμές.

Πηγή: NewsIt