Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της «Ελιάς»

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της «Ελιάς» παρουσιάστηκαν την Κυριακή σε ειδική εκδήλωση στο Cine Κεραμεικός.

Η ψήφος στην «Ελιά», στις ευρωεκλογές, είναι ψήφος για τη χώρα, την ανάκαμψη, την οικονομία, τις προοδευτικές αντιλήψεις και υπέρ της ενότητας της δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος στο ψηφοδέλτιο της «Ελιάς», μετέχουν πολλές γυναίκες -αν και λιγότερες απ' ό,τι θα ήθελε- πρόσωπα από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Το ψηφοδέλτιο, πρόσθεσε, συμβολίζει την ενότητα, την ανανέωση, το ήθος, την ποιότητα και τη μαχητικότητα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι η «Ελιά» είναι η δημοκρατική παράταξη, ιστορικά στην Ελλάδα και τώρα κάνει ένα σημαντικό, αλλά όχι το τελικό βήμα, καθώς, μετά τις ευρωεκλογές, θα συνεχίσει την παρουσία και την δράση της.

Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στα άλλα κόμματα, τόνισε ότι με τη ΝΔ συνεργαζόμαστε σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, άφησε αιχμές για τη ΔΗΜΑΡ αναφέροντας ότι πολλοί λένε ότι κινούνται στο χώρο μεταξύ ΝΔ και κομμουνιστικής αριστεράς, αλλά «δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Παράλληλα, επιτέθηκε και πάλι κατά του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας ότι «η στρατηγική της εφόδου απέτυχε από τα αποδυτήρια». Γι' αυτό, πρόσθεσε, παρατηρείται στην αξιωματική αντιπολίτευση μια νευρικότητα και θλίψη, αλλά και ένας λόγος αντιπαραγωγικός, τον οποίο δεν θέλησε, όπως είπε, να τον χαρακτηρίσει αντεθνικό.

Στην ίδια εκδήλωση ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι η έγκαιρη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου είναι ένα πρώτο δείγμα αξιοπιστίας της «Ελιάς», στο οποίο αποτυπώνεται το καθολικό αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση, η οποία επιτυγχάνεται σε ποσοστό πάνω από 80%.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και σε θέματα σχετικά με το συζητούμενο πολυνομοσχέδιο, εξαπολύοντας έμμεση, αλλά σαφέστατη, επίθεση κατά του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι κάποιοι που την περίοδο 2007-09 ως υπουργοί Ανάπτυξης αποθέωσαν τις φαρμακευτικές δαπάνες και εκτίναξαν το κόστος, σήμερα το παίζουν μεταρρυθμιστές.

Μίλησε επίσης για λαίλαπα νεοφιλελεύθερων εμμονών και διασυνδέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα, οι οποίες προσέκρουσαν στη στάση της δημοκρατικής παράταξης, όπως εκφράζεται από την «Ελιά». Και αυτό, πρόσθεσε, ήταν ένα καλό δείγμα για εμάς.

Χαιρετίζοντας, εκ μέρους των κινήσεων της Δυναμικής Ελλάδας, της Μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, των Νέων Μεταρρυθμιστών, της Πολιτείας 2012 και της Πρωτοβουλίας Β, ο Μάνος Γλαμπεδάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «οι πολίτες της κεντροαριστεράς του αύριο θα ανταποκριθούν και θα στηρίξουν την πρότασή μας».

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Τους 41 υποψήφιους (από τους 42 συνολικά) που προέρχονται από τα κόμματα, τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που συγκροτούν την «Ελιά», παρουσίασε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αννυ Ποδηματά.

Το όνομα του 42ου υποψήφιου, «του μουσουλμάνου συμπολίτη μας από τη Θράκη που θέλουμε να εκφράζει γνήσια το χώρο του», όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Τα 41 ονόματα του ευρωψηφοδελτίου είναι τα εξής:

1.Πασχάλης Αγανίδης
2. Αφροδίτη Αλ Σάλεχ
3. Γιώργος Αμαραντίδης
4. Τάκης Αναστόπουλος
5. Νίκος Ανδρουλάκης
6. Μαργαρίτα Αργυράκου (Miernik Malgorzata)
7. Γιώργος Βερνίκος
8. Σπύρος Ντ. Βρεττός
9. Κατερίνα Γαργάλα
10. Ιωάννης Γιάλλουρος
11. Αλεξάνδρα Δαλιάνη
12. Μάνος Επιτροπάκης
13. Ρεγγίνα Θεάκου
14. Κώστας Θεοδωρόπουλος
15. Παναγιώτης Ιωακειμίδης
16. Εύα Καΐλή
17. Ευθύμης Καρδαράς
18. Δημήτρης Καρέλας
19. Σωτήρης Κατσέλος
20. Παντελής Καψής
21. Ευαγγελία Κουρουπάκη
22. Παναγιώτης Κωστούλας
23. Βίκη Μάτσικα
24. Κατερίνα Μπατζελή
25. Νίκος Μπίστης
26. Δημήτρης Μπρίμης
27. Σπύρος Νικόπουλος
28. Μαρία Παπαϊωάννου-Σφαέλου
29. Γιώργος Παπακωνσταντής
30. Παναγιώτης Πάτρας
31. Κυριάκος Πιερρακάκης
32. Συλβάνα Ράπτη
33. Αποστόλης Ραυτόπουλος
34. Βάσω Στάμου
35. Βασιλική Σουλαδάκη
36. Κατερίνα Τζωρτζοπούλου
37. Νίκος Τσολακίδης
38. Έφη Χαλάτση
39. Θανάσης Χειμωνάς
40. Παύλος Χρηστίδης
41. Απόστολος Ψωμάς

Ως προς το προφίλ των υποψηφίων, το 90% θέτουν για πρώτη φορά υποψηφιότητα, περίπου το 35% είναι γυναίκες, περίπου το 30% είναι κάτω από 40 ετών, ενώ οι μισοί είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων. Πέντε υποψήφιοι προέρχονται από την πρωτοβουλία των 58 και άλλοι από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.

Newsroom ΔΟΛ