Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Πρόταση μομφής κατά Στουρνάρα, διακόπηκε η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

Πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς τον «κύριο εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου κατά της ελληνικής κοινωνίας και των ελλήνων πολιτών».

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής διακόπτεται η συνεδρίαση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και αρχίζει η διήμερη συνεδρίαση για την πρόταση μομφής. Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής θα γίνει την Τρίτη τα μεσάνυχτα.

«Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας» αναφέρει το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Ο κανονισμός προβλέπει ότι «με την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία».

Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση κάνει «δεκτή την πρόκληση» και ζητά να αρχίσει αμέσως η συζήτηση επί της πρότασης μομφής.

«Βάλλετε ευθέως εναντίον των εθνικών συμφερόντων. Σας καθιστούμε υπεύθυνους απέναντι στον ελληνικό λαό. Αποδεχόμαστε την πρόκληση γιατί δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Χαρακτήρισε δεν την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλυπτική των προθέσεών του. «Την Τρίτη στην Αθήνα θα συγκληθούν τα ευρωπαϊκά όργανα για να μας δώσουν λεφτά. Και εσείς κάνετε ό,τι μπορείτε για να μην μας τα δώσουν», είπε ο κ. Σταμάτης.

Σημειώνεται ότι κυβέρνηση προσδοκούσε να προσέλθει στο Eurogroup της Τρίτης στην Αθήνα με τη συμφωνία επικυρωμένη, προκειμένου να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης.

Η διαδικασία στη Βουλή διακόπηκε για μισή ώρα, σύμφωνα με τον Κανονισμό, θα ξαναπροσδιοριστούν οι ομιλητές και η συζήτηση θα ξαναρχίσει μετά τις 5 το απόγευμα, αυτή τη φορά επί της πρότασης μομφής και θα καταλήξει την Τρίτη.

Σημειώνεται εξάλλου ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι «πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο (8/11) από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και είχε ως θέμα την οικονομική πολιτική.

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο κ. Τσίπρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε τον Γιάννη Στουρνάρα έναν από τους κύριους υπεύθυνους για την καταστροφή και κατάρρευση ελληνικής οικονομίας.

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ο υπουργός Οικονομικών έχει το θράσος να λέει ότι ολοκλήρωσε το έργο του και έβγαλε από το τέλμα την ελληνική οικονομία, όταν την έχει οδηγήσει στον τάφο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε εξάλλου σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και χαρακτήρισε κοινοβουλευτικό έγκλημα αυτό που έγινε με την κατάθεση του νομοσχεδίου.

«Γράφετε τις πιο μαύρες σελίδες της συντηρητικής σας παράταξης», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ένα ντροπιαστικό δούνε και λαβείν με την τρόικα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για επιχειρούμενη «διπλή εκκαθάριση»: Από τη μια στις τράπεζες και από την άλλη στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.

Επίσης επιτέθηκε και σε αυτούς που εκφράζουν την κεντροαριστερά, λέγοντας ότι στηρίζουν μια κυβέρνηση που συντάσσεται με το αντικομμουνιστικό δόγμα Μπαλτάκου.


Newsroom ΔΟΛ