Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Με τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2010 τίμησε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έξι από τους σημαντικότερους Έλληνες Λογοτέχνες


Με τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2010 τίμησε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έξι από τους σημαντικότερους Έλληνες Λογοτέχνες, στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Στην απονομή παρέστη ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως:

«Όσοι ζείτε τον κόσμο του βιβλίου, βιώνετε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ένα ενδιαφέρον παράδοξο. Ενώ η κρίση έχει χτυπήσει την εμπορική διάσταση του βιβλίου, δεν έχει κάνει το ίδιο στην καλλιτεχνική του. Ο ελληνικός πολιτισμός παράγει σε όλες τις μορφές τέχνης και έχει ηχηρή παρουσία στον παγκόσμιο διάλογο των πολιτισμών».

Ο υπουργός Πολιτισμού απένειμε ο ίδιος το πρώτο Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο για το 2010 στην Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλα, για το σύνολο του έργου της.

Με το βραβείο ποίησης τιμήθηκε ο Παντελής Μπουκάλας για το βιβλίο του “Ρήματα”, το έβδομο της συγγραφικής του συλλογής.

Ο Μυκονιάτης Παναγιώτης Κουσαθανάς βραβεύτηκε για το καλύτερο διήγημα του 2010, που έχει τίτλο “Λοξές Ιστορίες, που τελειώνουν με ερωτηματικό”.

Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου ο κύριος Κουσαθανάς θα το διαθέσει για τις ανάγκες της κοινωφελούς στέγης μελέτης πολιτισμού και παράδοσης, που λειτουργεί εδώ και μια τετραετία στο νησί του, τη Μύκονο.

Η συγγραφέας Βασιλική Ηλιοπούλου κέρδισε το βραβείο Μυθιστορήματος 2010, για το βιβλίο της "Σμίθ".

Το βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής απέσπασε ο Άγγελος Χανιώτης, ένας από τους πιο διακεκριμένους ιστορικούς της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας και των ελληνιστικών χρόνων.

Ο Γιώργος Βέης, Πρέσβης της Ελλάδας στην Τζακάρτα, απέσπασε το Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας για το έργο του "Από το Τόκιο στο Χαρτούμ".

Από την τελετή δεν έλειψε το βραβείο της μετάφρασης που απονεμήθηκε στη Ζντραβκα Μιχαήλοβα, για τη μετάφραση μεγάλου μέρους της ποιητικής συλλογής του Γιάννη Ρίτσου στα Βουλγαρικά, με τίτλο “Γραφή του Παντόπτη”.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να παραληφθεί το Βραβείο μετάφρασης έργου ξένης λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα, το οποίο απέσπασε η Αθηνά Δημητριάδου για τη μετάφραση του βιβλίου "Αγανάκτηση" του αμερικανού συγγραφέα, Φίλιπ Ροθ.

Στην τελετή βράβευσης απονεμήθηκε, επίσης, το βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου στον Μάνο Κοντολέων εξ ημισείας με τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, για τα βιβλία “Πολύτιμα Δώρα” και “Στη Διαπασών”, αντίστοιχα.

Με το Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου τιμήθηκε η Φωτεινή Στεφανίδη για το βιβλίο "Η Σκυλίσια Ζωή του Γάτου Τζον Αφεντούλη". Ενώ βραβείο εξ ημισείας για το καλύτερο λογοτεχνικό περιοδικό έλαβαν τα περιοδικά “Διαβάζω” και “Το Δέντρο”. Δυο περιοδικά με πορεία μεγαλύτερη των τριάντα χρόνων.