Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Διαπραγματεύσεις για τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία


Έχοντας ως «βάση» τη διατήρηση της ανωνυμίας των Ελλήνων, οι οποίοι διαθέτουν τραπεζικές καταθέσεις στην Ελβετία, γίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ελβετικών αρχών. Αναφορά για τις συζητήσεις αυτές έκανε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι είχε τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας για το περίγραμμα της διακρατικής συμφωνίας. Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Βενιζέλο, η συμφωνία θα έχει ανάλογους όρους με εκείνους οι οποίοι συμφωνήθηκαν με τη Βρετανία και τη Γερμανία.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα ονόματα και τα ποσά των καταθέσεων θα διατηρούν την ανωνυμία τους. Οι καταθέσεις θα φορολογούνται με ευθύνη της ελβετικής τράπεζας και, με βάση πάντα την αρχή της ανωνυμίας, οι φόροι θα αποδίδονται στην Ελλάδα. Ειδικότερα, θα υπάρχει ένας «φόρος βάσης» για τα ποσά των καταθέσεων και ένας ετήσιος φόρος για τα κέρδη από τις κάθε είδους τραπεζικές καταθέσεις. Τα ποσά θα συγκεντρώνονται στη διεύθυνση φορολογίας της Ελβετίας, η οποία, με βάση πάντα την αρχή της ανωνυμίας, θα τα αποδίδει στην Ελλάδα.

Ορισμένοι, προσδιορίζουν τις «μυστικές» και μη φορολογούμενες καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, σε περίπου 30 δισ. δολάρια. Εάν το ποσό αυτό είναι υπαρκτό και υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας, τότε αυτή μπορεί να αποδώσει περί τα 2 δισ. ευρώ το πρώτο έτος.